Retskemiker punkterer sin egen forklaring om sygehusdrab

admin

425 uger siden

|

23/05/2016

Dagens topnyheder

En professor i retskemi sendte for et par uger siden rystelser gennem anklagemyndighedens sag mod en drabstiltalt sygeplejerske. Der var noget, som ikke hang sammen. Noget, som talte for den tiltaltes uskyld, måtte man forstå.

Mandag var retskemiker Kristian Linnet fra Københavns Universitet imidlertid tilbage i Retten i Nykøbing Falster for at glatte ud. I sin første tur i vidneskranken havde han fået skabt en tvivl, som han ved nærmere eftertanke ikke står ved, lød det nu.

I det tidligere retsmøde undrede retskemikeren sig over, at et af sygeplejerskens påståede ofre, den 74-årige Maggi Rasmussen, tilsyneladende ikke reagerede på en modgift mod den morfin, som den tiltalte anklages for at have sprøjtet ind i patienten.

Det gav ingen mening og kunne være et udtryk for, at patienten slet ikke var blevet forgiftet, lød den opsigtsvækkende vurdering fra Kristian Linnet.

Efterfølgende er professoren dog kommet i tanker om en mulig forklaring. Ifølge anklagemyndigheden blev patienten nemlig ikke blot forgiftet med morfin, men også Stesolid.

- Jeg sagde, at det ikke lignede et typisk forløb med en morfinforgiftning, idet der ikke var nogen tydelig effekt af modgiften, sagde Kristian Linnet i mandagens retsmøde.

- Men hvis man er udsat for begge stoffer (morfin og Stesolid, red.), vil den fulde effekt af modgiften først være der, når begge typer modgift er givet, lød forklaringen fra professoren.

I dag afviser Kristian Linnet desuden spekulationer om, at morfinen kan være blevet sprøjtet ind i patienten, flere timer efter at den tiltalte havde afsluttet sin vagt.

Retskemikeren påpeger i hvert fald, at der er fundet betydelige mængder af morfin i en urinprøve, der blev udtaget klokken 09 - blot to timer efter sygeplejerskens vagt.

Netop situationen omkring Maggi Rasmussen er helt central i sagen mod den 31-årige kvinde.

En kollega til den tiltalte har nemlig fortalt, at hun tidligt om morgenen 1. marts 2015 overraskede den tiltalte, da hun stod bøjet over patienten med to store sprøjter. Kort tid efter fik den sengeliggende kvinde respirationsstop og måtte genoplives.

Ud over drabsforsøget på Maggi Rasmussen er sygeplejersken tiltalt for tre drab på andre patienter, der ligeledes var indlagt på det lokale sygehus. Hun nægter sig skyldig.

/ritzau/