Rige og kloge snyder mest i skat

Hverken kassedamen, den unge arbejdsløse mand, bankassistenten, pædagogen eller slagterimedarbejderen snyder ret meget i skat.

Det gør derimod højtuddannede, selvstændige og topledere, indikerer en større stikprøveundersøgelse af danskernes selvangivelser fra Rockwool Fonden, som Berlingske har fået indblik i.

- Dem, der har størst mulighed for at snyde i skat, er folk, der har ekstra indkomster eller er selvstændige, og derfor selv skal rapportere dele af deres indkomst til skat, siger Claus Thulstrup Kreiner, professor på Københavns Universitet og økonomisk vismand, til Berlingske.

De veluddannede eller selvstændigt forretningsdrivende står ifølge undersøgelsen for stort set halvdelen af de fem milliarder kroner, som private danskere snyder for i skat på selvangivelsen.

Og de velbeslåede står også for en stor andel af den mest udbredte form for skattesnyd, nemlig sort arbejde, viser undersøgelsen.

De rige og velbegavede snydere bliver dog taget lidt i forsvar af økonomiprofessor Henrik Jakobsen Kleven fra London School of Economics.

Helt almindelige danskere har stort set ingen muligheder for at snyde i skat, fordi arbejdsgiveren indberetter næsten alle deres oplysninger.

Topledere og selvstændige har omvendt meget større spillerum for at bevidste eller ubevidste fejlindberetninger.

- Det er i virkeligheden langt mindre forskel i folks basale moral, end vi før har troet. Hvor meget forskellige befolkningsgrupper snyder, handler tilsyneladende mere om hvor nemt, det er for dem at snyde, siger Henrik jakobsen Kleven til Berlingske.

 

Dagens Gossip