Rigsadvokat blåstempler ny Scandinavian Star-efterforskning

admin

|

27/06/2014

Dagens topnyheder

Norges politi skal i gang med endnu en efterforskning af dødsbranden om bord på færgen Scandinavian Star i 1990, da 159 mennesker mistede livet.

Det står klart, efter at rigsadvokat Tor-Aksel Busch fredag har godkendt politiets anmodning om at genoptage sagen.

Politimesteren i Oslo får ansvaret for efterforskningen, skriver rigsadvokaten i en pressemeddelelse.

Politiet opfordres desuden til at sætte sig i forbindelse med to navngivne sagkyndige, der skal vurdere, om der bør gennemføres en ny udredning af en brand, der opstod på færgens dæk om eftermiddagen på den skæbnesvangre dag.

- Hensigten er at give svar på, om denne brand var en separat brand, uafhængig af hovedbranden, som begyndte cirka klokken 02.05 samme dag, eller om den opstod som en følge af denne, skriver rigsadvokaten.

Der har været rejst spørgsmål om rigsadvokatens habilitet, men førstestatsadvokat Harald Strand mener hverken, at rigsadvokaten eller Oslo politidistrikt er inhabilt.

Dermed er der heller ingen grund til at overføre efterforskningsansvaret til andre, lyder det.

En ny efterforskning af, hvad der er op og ned i Scandinavian Stars tragiske færgebrand i 1990, fører imidlertid ikke nødvendigvis en retssag med sig.

Det slog politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, tidligere på måneden fast, efter at norsk politi havde anbefalet en delvis genåbning af efterforskningen.

- Det er langt fra sikkert, at det er muligt at rejse en straffesag så lang tid efter. Men Scandinavian Star-sagen er en national tragedie, og vi skylder de mange pårørende at finde så gode svar som muligt, sagde Sjøvold midt i juni.

Sagen bliver delvist genåbnet på baggrund af en række eksperter bestående af brandeksperter, jurister og skibsteknikere i gruppen "Efterforskning af mordbranden på Scandinavian Star".

Gruppen har samlet en større mængde materiale, som angiveligt dokumenterer, at der er fejlkonklusioner i myndighedernes rapport.

- Projektgruppen har gjort et meget grundigt arbejde, og deres rapport viser efter min mening, at enkelte dele af sagen ikke er belyst godt nok, sagde politimesteren 13. juni.

159 mennesker omkom ved branden, der opstod 7. april 1990 omkring klokken 02.05 på vej fra Oslo til Frederikshavn.

/ritzau/NTB