Rigspolitiet beklager smøl i CSC-hackersag

admin

|

28/11/2014

Dagens topnyheder

Rigspolitiet beklager nu, at efterforskningen i en stor hackersag først blev indledt et halvt år efter, at svensk politi rettede henvendelse til de danske kolleger om, at CSC's systemer formentlig var under angreb.

Allerede i juni 2012 henvendte svenskerne sig, men politiet i Danmark satte først en efterforskning i gang i januar 2013.

- Rigspolitiet skal beklage, at der ikke blev iværksat en efterforskning allerede på det tidspunkt, hvor vi modtog de første oplysninger fra Sverige, siger politidirektør Svend Larsen fra Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Rigspolitiet oplyser, at Svend Larsen på nuværende tidspunkt ikke ønsker at besvare spørgsmål fra pressen, da der fredag eftermiddag skal være samråd med justitsminister Mette Frederiksen i Folketingets Retsudvalg.

I sidste måned blev den svenske hacker Gottfrid Svartholm Warg idømt tre et halvt års fængsel for at stå bag hackerangrebet, der var rettet mod et stort dataanlæg hos it-virksomheden CSC. Han har anket dommen til Østre Landsret og nægter sig skyldig.

På dataanlægget - en såkaldt mainframe - opbevarede CSC en række offentlige registre, som ifølge dommen blev angrebet og kopieret af Warg. En ung dansker blev i sagen dømt for at spille en mindre rolle i sagen, men han blev frifundet for de alvorligste beskyldninger.

Svenskeren er i sit hjemland dømt for lignende kriminalitet, og det var i forbindelse med den efterforskning, at svensk politi fandt ud af, at der var tråde til Danmark.

Rigspolitiet meldte i sommeren 2013 ud, at man havde fået en henvendelse fra svenskerne i januar 2013, men under retssagen i dette efterår forklarede en svensk politimand fra vidneskranken, at man længe før havde tippet dansk politi.

Første henvendelse kom i juni 2012, og det var omkring to måneder, inden Warg blev anholdt i Cambodja, hvorfra han angiveligt udførte sin hacking. I løbet af efteråret 2012 henvendte svensk politi sig flere gange, uden at Rigspolitiet reagerede.

Når Svend Larsen på nuværende tidspunkt går ud og beklager forløbet, hænger det sammen med, at Justitsministeriet har beskrevet den nærmere sammenhæng i et skriftligt svar til Folketingets Retsudvalg.

/ritzau/