Ringkbjøbing Landbobank er frifundet for svindelanklager

Retten i Herning har fredag eftermiddag frifundet Ringkjøbing Landbobank og en ansat i banken for anklager om kursmanipulation.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som bagmandspolitiet, havde rejst tiltale mod banken for kursmanipulation for 13 millioner kroner.

En virksomhed, som er kunde i banken, og virksomhedens direktør har også været tiltalt, men de er ligesom banken og den bankansatte blevet frifundet.

Da bagmandspolitiet i sommer rejste tiltale i sagen, fortalte konstitueret statsadvokat Henrik Helmer Steen, at sagen havde principiel karakter.

- Vi betragter derfor straffesagen som en prøvesag af stor betydning for afgrænsningen af, hvornår en bank kan blive straffet for et samarbejde med en kunde om kursmanipulation, sagde han dengang.

Sagen drejer sig om transaktioner, der blev foretaget på den sidste bankdag i 2011. Ifølge bagmandspolitiet fik transaktionerne kursen på en virksomhedsobligation til at stige kunstigt.

Bagmandspolitiet vurderede, at kunden profiterede på fifleriet, fordi hans værdier angiveligt blev tyvedoblet ved manøvren.

Rettens afgørelse var dog præget af en vis uenighed. To af rettens tre medlemmer stemte for frifindelse af alle tiltalte. Men den tredje var uenig.

Den tredje dommer mener, at virksomheden og direktøren skal straffes for kursmanipulation, og at banken og den bankansatte har svigtet i forhold til, hvad der skal indberettes til Finanstilsynet.

Ved retssager er det rettens flertal, som er afgørende for dommen, og derfor bliver alle tiltalte i sagen frifundet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip