Risiko for ny radioaktiv katastrofe: Omfattende skovbrand har faretruende kurs mod Tjernobyl

Ukraines nationalgarde er i højeste alarmberedskab på grund af en massiv skovbrand, der hærger et område nær det forladte atomanlæg i Tjernobyl.

Det oplyser den ukrainske indenrigsminister, Arsen Avakov, ifølge Russia Today.

- Situationen med skovbranden nær Tjernobyl er forværret.

- Skovbranden har kurs mod Tjernobyl-anlægget. Ild i trækroner og hårde vindstød har skabt en reel fare for, at ilden spreder sig til et område 20 kilometer fra atomanlægget. Omkring 400 hektar skov er i farezonen, skriver Avakov på sin Facebook-profil.

Ifølge Russia Today har Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, besøgt området og slået fast, at situationen er under kontrol. Han kalder det dog "den største brand siden 1992".

Greenpeaces gren i Rusland advarer dog om, at situationen er langt værre, end de ukrainske myndigheder giver udtryk for.

- En meget stor, katastrofal skovbrand er 30 kilometer fra Tjernobyls anlæg. Vi vurderer ud fra satellitbilleder brandens omfang til at være 10.000 hektar. Det er ikke blevet anerkendt fra officiel side, siger en talsmand fra Greenpeace Rusland til en radiostation i Moskva.

Nogle miljøforskere advarer mod, at branden kan frigive radioaktivt stof, der lige nu er lagret i planterne i området efter atomulykken i Tjernobyl i 1986.

Det er dog svært at fastslå risikoen, og det radioaktive niveau i området er uændret ifølge Ukraine.

Chefen for det ukrainske beredskab har yderligere afvist, at branden er en trussel mod den forkrøblede reaktor fire, der eksploderede for knap 30 år siden og sendte radioaktivt materiale ud i atmosfæren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip