RKI: Sådan undgår du at havne der

Når du først havner i RKI, kan det være svært at slippe ud af det igen. Du bliver stemplet som dårlig betaler og risikerer at få nej til banklån, konto- og kreditkort samt telefonabonnement. Desuden kan du blive forhindret i at betale ting på afbetaling.

De fleste banker, finansieringsselskaber og mobilselskaber tjekker nemlig RKI-registreret, inden de accepterer dig som kunde. Følg derfor nedenstående guide til, hvordan du undgår at lede din økonomi i uføre og havne i RKI.

Start med at lægge et budget
Notér i et Excel-ark eller på en notesblok hvilke udgifter og indtægter du har. Det lyder meget banalt, men ikke desto mindre er det vigtigt, for at du kan få et overblik over, om du tjener mere end du bruger, eller det modsatte er tilfældet.

Hvis dine udgifter er højere end dine indtægter, bør du kigge på, hvordan du kan mindske dine udgifter eller øge dine indtægter. Har du mulighed for at tage et ekstra job, eller kan du finde en mindre lejlighed?

Overvej dine investeringer grundigt
Står du over for at skulle købe lejlighed eller måske et hus? Der er altid visse ting, du skal tjekke op på for at sikre dig, at du gør en god investering. I denne sammenhæng betyder en god investering i bund og grund, at du køber noget, som adskillige år efter kan sælges til en fornuftig pris i forhold til den pris, du i sin tid har måttet betale.

Når du eksempelvis køber bolig, er beliggenhed en altafgørende faktor. Beliggenhed skal ses i forhold til, om boligen er tæt på vand, skov eller by, og om den er placeret godt i forhold til transport, job-, indkøbsmuligheder og lignende.

Sammenlign lånenes ÅOP
I de situationer, hvor du skal foretage større investeringer, kan et lån være den eneste mulighed. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilket lån du tager. Du må eksempelvis ikke lade dig snyde af et låns lave renter, da der kan være skjulte gebyrer, som betyder, at lånet på den lange bane er dyrere end et andet lån med højere renter og lave gebyrer.

Sørg derfor altid for at sammenligne lånenes ÅOP, som er et udtryk for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Her tages altså både højde for renter, gebyrer og øvrige udgifter i forbindelse med lånet. Der findes flere sammenligningssider, hvor du let kan få et overblik over lånemarkedet og dermed finde det bedste lån for dig – prøv f.eks. at sammenligne forbrugslån på Samlino.dk.

Betal dine regninger til tiden
Det er aldrig en god idé at ignorere dine regninger! Hvis du gør det og efterfølgende modtager to rykkere uden at reagere på dem, bliver du registreret i RKI som dårlig betaler. Sørg derfor altid for at have styr på hvilke regninger, der skal betales til hvem, og på hvilket tidspunkt.

Det kan gøres meget let ved at tilmelde dine regninger til Betalingsservice, som automatisk sørger for, at regningerne bliver betalt til tiden. På den måde undgår du at modtagere rykkere og, som en konsekvens af ikke at have reageret på dem, ende i RKI. 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip