Robin Williams og hvorfor sjove mennesker begår selvmord

Skrevet af Redaktionen

15/08/2014

Mest læste i dag

Robin Williams har underholdt hele verden med sine sjove filmroller og stand up-shows. Men bag facaden kæmpede han med en depression og sin fortid som alkohol- og stofmisbruger.

Og det kommer ikke bag på David Wong, komiker og chefredaktør på det amerikanske comedy-site Cracked.com. Her skriver han, at alle de komikere, han kender, kæmper med indre dæmoner.

Læs også: Robin Williams led af hemmeligholdt sygdom

- Find en komiker, og du finder som regel en person, der har haft en lortet barndom, skriver han.

Han forklarer hvorfor i disse punkter:

1. Man begynder at hade sig selv som helt lille, fordi man er anderledes. F.eks. fordi man er blevet misbrugt, havde det skidt derhjemme, fordi man var tyk, eller bare ikke passede ind socialt.

2. På et tidspunkt opdager man, at man kan få folk til at grine, f.eks. ved at prutte eller falde.

3. Man lærer, at man med humor kan bygge en mur omkring sig selv. Man undgår, at nogen kommer tæt nok på til at se ens sande jeg, som man hader.

4. Man skaber en klovne-persona, der på en gang sørger for, at man får positiv opmærksomhed, og som også fungerer som distraktion fra det sande jeg.

- Klovnen er festens centrum, klassens klovn, fyren oppe på scenen - så langt fra dit sande jeg som muligt, skriver David Wong.

Læs også: Bøssehader-gruppe vil demonstrere til Robin Williams' begravelse

Ifølge Wong beskytter klovnen en, fordi det er jo ikke ens sande jeg, så det gør ikke noget, hvis nogen ikke elsker klovnen. Men hvis de elsker klovnen, bliver man kun bekræftet i, at ingen er interesserede eller holder af det sande jeg.

- Så hvis du kender nogen, som måske er udsatte, men hvor du har fornægtet det, fordi de altid smiler og laver sjov, så vågn for guds skyld op! De ved ikke, hvordan de skal bede om hjælp, skriver han.

Læs også: 5 rørende ting, du ikke vidste om Robin Williams

Til dig, der kender en, der altid skal være sjov, har David Wong en bøn:

- Vær der for dem, når de har brug for dig, og bliv ved med at være der, selv når de holder op med at være sjove.

Går du og har det svært, kan du ringe til Livslinjen på telefon 70 201 201.