Rodman undskylder for udtalelser i Nordkorea

Dennis Rodman undskylder torsdag for udtalelser, som han har fremsat om den amerikanske missionær Kenneth Bae, der sidder fængslet i Nordkorea.

Dagen efter, at den tidligere amerikanske basketballstjerne sang fødselssang for den nordkoreanske leder, Kim Jong Un, og ledede et hold af tidligere NBA-spillere i en venskabskamp med et nordkoreansk hold, har han sendt en e-mail til nyhedsbureauet AP med en undskyldning.

- Jeg ønsker at undskylde. Jeg tager det fulde ansvar for mine handlinger. Det havde været en meget presset dag. Nogle af mine holdkammerater tog af sted på grund af pres fra deres familier og forretningspartnere, siger Rodman i en undskyldning for de kommentarer, som han fremsatte om Bae i et interview med tv-stationen CNN.

- Mine drømme om basketball-diplomati var ved at falde fra hinanden meget hurtigt. Jeg havde drukket. Det er ikke en undskyldning, men på det tidspunkt, hvor interviewet fandt sted, var jeg meget oprevet. Jeg var overvældet af det ydre pres. Det er ikke en undskyldning, men sandheden, siger Rodman videre i e-mailen og tilføjer:

- Jeg ønsker først at undskylde til Kenneth Baes familie. Jeg ønsker at undskylde til mine holdkammerater og mit management-team.

Rodman er blevet udsat for en byge af kritik, fordi han ikke har gjort sin indflydelse gældende i bestræbelserne på at få sat Bae på fri fod. Rodman gav over for CNN udtryk for, at Bae selv er skyld i sin hårde straf.

- Hvis du vidste, hvad Kenneth Bae har gjort. Har I fattet, hvad han har gjort i dette land? Hvorfor han er fængslet i dette land?, sagde Rodman til CNN uden at ville uddybe sin kommentar.

Bae blev i april 2013 idømt 15 års fængsel i Nordkorea. Hans helbred er i dag svækket.

Udtalelserne fra Rodman har ikke mindst rystet Baes familie.

- Han skalter og valter med min bror liv. Der er intet diplomati, kun lege, og det er på min brors bekostning, siger søsteren til Bae, Terri Chung.

- Han er helt klart uvidende om Kenneths sag, og han er er så absolut ikke i en position til at fælde domme, siger Chung.

Rodman og hans hold af basketballspillere var onsdag med til at markere Kim Jong-uns fødselsdag.

Det er Dennis Rodmans fjerde besøg i Nordkorea, og han har før betegnet diktatoren som "en ven for livet".

- Det er ligesom, hvis man inviterede Hitler til frokost. Der er bare visse ting, man ikke gør, for hvis man gør det, sender man et signal om, at status quo er fint, siger demokraten Eliot Engel over for det amerikanske magasin Time.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip