Rød blok er splittet om F-16-fly mod Isil

Enhedslisten står af aktionen mod den voldelige islamistiske gruppe Islamisk Stat, også kaldet Isil, fordi Danmark supplerer sit C130 Hercules militære transportfly med syv F-16-fly samt militære rådgivere til Irak.

Samme kovending skete i 2011, da Enhedslisten gik imod flyangrebet i Libyen.

- Enhedslisten kommer ikke til at stemme for en ny krig i Irak. Isil skal bekæmpes, men det skal gøres ved at støtte kurderne og lægge pres på Tyrkiet, så der kan komme våben ind til det kurdiske område i Syrien, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

Enhedslisten var imod Irak-krigen i 2003, da Danmark sendte soldater sammen med USA og Storbritannien samt andre lande, påpeger han.

- Enhedslisten kan ikke støtte, at Danmark går i en ny Irak-krig. Nu sammen med amerikanerne og de islamistiske diktaturer i Saudi-Arabien og Golfstaterne, siger Nikolaj Villumsen.

- Vi så langt hellere, at det var FN, som ledte kampen mod Isil, og Danmark arbejdede for, at kurderne - ikke mindst i Syrien - kan få hjælp.

Spørgsmål: - Er I ikke blot bange for jeres egen skygge? I 2011 støttede I først aktionen i Libyen, men sprang hurtigt fra, da I blev banket på plads af jeres bagland?

- Vi har lært af erfaringerne. I Libyen blev FN-mandatet brudt. Det har skabt kaos og borgerkrig i Libyen og styrket ekstreme kræfter, siger Nikolaj Villumsen.

I 2003 var SF også imod Irak-krigen, men støtter nu regeringen, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

- Vi er vidne til voldsomme angreb på civile og massive flygtningestrømme. Det kræver international handling. Iraks regering har bedt om hjælp. Selvfølgelig skal vi i den konkrete situation bakke op, når folkeretten er overholdt, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip