Rød blok kalder naturpakke pyntegrønt for miljøet

admin

426 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

Som ventet er kritikken fra rød blok kras i kølvandet på præsentationen af Naturpakken, som blå blok med regeringen i front præsenterede fredag.

Naturpakken udvider den såkaldte efterafgrødning i Landbrugspakken med knap 66.000 hektar, hvilket svarer til samlet cirka 630 ton mindre udledt kvælstof i 2017 og 2018.

Det er dog ikke nok til at stille oppositionen tilfreds.

- Naturen har intet vundet, og nu har det smallest mulige flertal i Folketinget så fundet en smule pyntegrønt frem for at dække for landbrugspakkens sorte sider.

- Det er skuffende, at Konservative nu endegyldigt viser, at partiet har solgt sin grønne sjæl for at få ro i blå blok, siger miljø- og fødevareordfører Simon Kollerup (S) i en skriftlig kommentar.

Naturplan Danmark, som SR-regeringen stod bag i 2014, har fået foretaget et serviceeftersyn af de blå partier, som har valgt at videreføre syv af naturindsatserne for i alt 98,2 millioner kroner.

Desuden bliver Naturpakken større end ventet, og det glæder Alternativets naturordfører, Christian Poll.

- Det er også helt nødvendigt, hvis vi skal sikre en mere fri og vild natur. Nu skal tiltagene i naturpakken måles på, om de formår at bremse tilbagegangen i biodiversitet, sådan som vi internationalt har forpligtet os til, siger han.

Pakken løser dog desværre ikke alle de udfordringer, naturen har, men det er et godt udgangspunkt, lyder det.

Konservative krævede 624 ton mindre udledning af kvælstof, mens pakken indeholder 630 ton. Det svarer ifølge SF til én landmands bedrift.

- Det kræver en langt mere bindende og ambitiøs indsats, hvis vi vil sikre vores naturtyper og truede arter, siger SF's miljøordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Pakkens kvælstofindsats er frivillig og imødekommer derfor ikke kritikken fra EU ifølge SF.

- EU-Kommissionen vil nok snarere undre sig over, at regeringen først fjerner obligatoriske efterafgrøder og dermed den sikre vej for derefter at bruge støttemidler til en frivillig ordning til efterafgrøder, siger SF's miljøordfører.

/ritzau/