Rød blok: Ministeren må selv smide os ud af gymnasiemøder

07/04/2016 10:20

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Allerede før forhandlingerne om en ny gymnasieaftale er indledt, er fronterne trukket hårdt op. Regeringen vil kun forhandle med partier, der accepterer et karakterkrav på 4 i dansk og matematik.

Men så må undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) selv smide partierne ud, lyder det fra oppositionen.

- Vi er en del af forligskredsen, og derfor accepterer vi ikke, at Venstre stiller krav på forhånd. Sådan forhandler vi ikke, siger De Radikales uddannelsesordfører, Lotte Rod.

Spørgsmål: Har I ikke et ansvar for at sikre en bred aftale, så gymnasierne ikke får nye rammer igen, hvis I genvinder magten?

- Jo, vi vil meget gerne lave en bred aftale. Vi har absolut ingen planer om at gå. Så hvis der er nogen, der skal gøre noget, så er det regeringen, der smider os ud.

De Radikale og Socialdemokraterne vil kun strække sig til et karakterkrav på 2. Det var også karakterkravet, der fik sidste års gymnasieforhandlinger til at kuldsejle. Derfor vil regeringen ifølge Politiken nu indlede med knasten.

Spørgsmål: Giver det ikke god mening at begynde der, hvor uenigheden er størst?

- Det er noget sludder, siger Lotte Rod.

- Sidst vi forhandlede, tilbød vi de blå partier at tage karakterkravet ud, så det flertal, der måtte være efter valget, kunne bestemme karakterkravet – så vi kunne komme videre med forhandlingerne. Men det var de blå ikke interesserede i.

De Radikale "vil gerne være med til at diskutere" om blokkene skal acceptere uenigheden og lade flertallet efter næste valg afgøre karakterkravet for at kunne lave en bred aftale nu.

Socialdemokraterne vil over for Politiken ikke fortælle, hvordan partiet reagerer på regeringens ultimatum. Hos SF, der også er med i forliget, vil Jakob Mark "strække sig meget langt" for at få indflydelse:

- Der er en historisk tradition for brede uddannelsesforlig. Vi går ingen vegne. Så må hun (ministeren, red.) smide os ud af forliget. Vi går efter en bred politisk aftale.

Regeringen har også indbudt Enhedslisten og Alternativet, der ikke er med i forliget. De har begge svært ved at se sig selv i en aftale, der indfører karakterkrav på 4.

- Men vi skal huske, at i forhandlingssituationer bliver der meldt ting ud, der godt kan lyde lidt ultimative. Jeg går ikke derfra, før jeg bliver smidt ud af ministeren, siger uddannelsesordfører Caroline Maier (AL).

Hvis ministeren vil have en aftale, der ikke er ren borgerlig, må hun lytte til oppositionen, påpeger Enhedslistens Jakob Sølvhøj.

De blå partier kræver alle karakterkrav på 4 eller derover. Liberal Alliance, der som det tredje parti står uden for forliget, topper med 7. Men det får ikke Jakob Sølvhøj til at anerkende 4 som den gyldne mellemvej:

- Jeg tror ikke, man kan stille det så enkelt matematisk op, at man bare kan lægge buddene sammen og dele.

Regeringen holder torsdag og fredag møder med de enkelte partier før det første store forhandlingsmøde tirsdag 12. april.

/ritzau/