Rød blok til Mette F: Kommunebesparelser skal helt væk

I et forsøg på at skåne kommunerne mod besparelser i regeringens omprioriteringsbidrag har S-formand Mette Frederiksen fremsat et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at føre pengene tilbage til kommunal velfærd.

Men det er kun en halv løsning, mener alle de fire øvrige oppositionspartier. Omprioriteringsbidraget skal helt væk, lyder det således fra De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og SF.

De afkræver Mette Frederiksen en lovning på at fjerne den omdiskuterede spareøvelse efter et eventuelt regeringsskifte. De Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, har en klar forventning om, at S-formanden vil følge trop.

- Jeg ser hendes forslag som udtryk for, at hvis hun ikke kan få flertal for helt at fjerne omprioriteringsbidraget, forsøger hun det næstbedste ved at foreslå, at bidraget går tilbage til kommunerne.

- Det er bedre, at kommunerne får pengene tilbage, end at de ikke gør. Men det er stadig staten, der bestemmer, hvad pengene skal gå til, og vi mener, at kommunerne selv skal bestemme.

Hvis besparelserne ikke føres tilbage til velfærd i kommunerne, vil det betyde tusindvis af fyringer, advarer Enhedslistens kommunalordfører, Rune Lund.

- Jeg ser Socialdemokraternes forslag som en taktisk manøvre, som skal lægge pres på Dansk Folkeparti. På den måde synes jeg, at det er udmærket, siger han.

- Men det, som det handler om for os, og som fagbevægelsen mobiliserer til og kommunerne siger i forbindelse med KL’s topmøde, er, at omprioriteringsbidraget skal skrottes.

Fra Alternativet kalder finansordfører Josephine Fock omprioriteringsbidraget for "et indgreb i det kommunale selvstyre":

- Den eneste holdbare løsning for de aktuelle økonomiske udfordringer, som kommunerne står i, er, at omprioriteringsbidraget annulleres. Kommunerne skal vide, hvilket økonomisk råderum de har, siger hun.

Mette Frederiksen har "ingen planer om at videreføre et omprioriteringsbidrag", understreger hun over for Politiken. Men hun vil ikke give en garanti for, at hun som statsminister vil skrotte besparelserne i kommunerne.

Det er ikke helt tilfredsstillende, mener Martin Lidegaard, der efterlyser "en mere klar politik" fra sin gamle regeringspartner.

- Vi er ikke imod effektiviseringer i den offentlige sektor. Men at gå med grønthøster hen over alle kommuner og konfiskere det, som man får ud af det, til egne formål fra statens side - det synes vi ikke er den rigtige måde at gøre det på, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip