Rød smiley: Arbejdmiljøet halter stadig på LM Wind Power

Skrevet af John Meyer

25/01/2013

Mest læste i dag

Verdens største producent af vinger til vindmøller, LM Wind Power  i Lunderskov, er blevet tildelt to røde smileyer af Arbejdstilsynet. Virksomheden har ikke formået at rette op på et dårligt arbejdsmiljø, som der for alvor blev sat spot på i 2011. En række tidligere ansatte klagede dengang over mulig forgiftning efter arbejde i giftige styréndampe. Fra 1995 til 2011 fik virksomheden 35 påbud om giftige dampe.

- Det er problematisk, at LM Wind Power bliver ved med at få påbud, der er så alvorlige, at de udløser røde smileyer på grund af dårligt arbejdsmiljø. Så stor og professionel virksomhed skal have styr på sikkerheden, siger Jesper Lund-Larsen, konsulent i 3Fs Arbejdsmiljøpolitiske afdeling.

Overholder ikke egne standarder
Arbejdsskadestyrelsen anerkendte for nylig en række arbejdsskadesager i forbindelse med arbejde med styren – blandt andet på LM Wind Power. Jesper Lund-Larsen håber også på den baggrund, at virksomheden i samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanterne får styr på arbejdsmiljøet - og undgår flere røde smileyer fremover.

LM Wind Powers topchef, Vice President, Global Manufacturing, Richard Bevan pointerer, at LM Wind Powers mål er, altid at være i overensstemmelse med myndighedernes bestemmelser.

- Men ligesom andre virksomheder modtager vi indimellem forslag og påbud fra myndighederne. Vores medarbejderes sikkerhed har førsteprioritet, og vores arbejdsmiljø har generelt et højt niveau. Men der har været tilfælde, hvor vi ikke har mødt vores egne høje standarder, og andre gange er myndighedernes retningslinjer uklare. Vi har dog altid været hurtige til at rette op på påbud, men den røde smiley forbliver synlig i en periode efterfølgende, siger Richard Bevan.

Påbud om kræftfare
Arbejdstilsynet har tildelt LM Wind Power to røde smileyer – den seneste offentliggjort 16. januar - fordi virksomheden blandt andet har fået følgende anmærkninger fra Arbejdstilsynet: