Røde Kors: Danmark skal lave asylaftaler med EU

Danmark kan ikke påvirke flygtningestrømmene, så længe vi står udenfor en fælles flygtninge- og asylpolitik i EU.

- Det er til skade for Danmark og til skade for asylansøgerne, siger generaldirektør i Røde Kors Anders Ladekarl.

Kritikken er en del af den nye rapport "Anbefalinger til en humanitær flygtningepolitik", som kommer med konkrete anbefalinger fra Røde Kors til politikerne - herunder at gøre forbeholdet mod en fælles asyl- og flygtningepolitik i EU til en tilvalgsordning.

- Som det er nu, er det europæiske flygtningesystem i virkeligheden brudt sammen. Så der er simpelthen behov for, at Europa finder et nyt system og får en solidarisk håndtering af de asylsøgere, der kommer til Europa.

- Når Danmark står udenfor, så har vi ingen mulighed for at påvirke det, og så har vi ingen mulighed for at kunne blive del af en fælles løsning, siger Anders Ladekarl.

Han mener ikke, at en fælles flygtningepolitik med EU betyder, at Danmark skal tage en større mængde flygtninge. Tværtimod kan vi få en mere fair fordeling af flygtninge i Europa og dermed også færre flygtninge til Danmark fremover.

- Hvis landene i EU forholdsmæssigt tog de godkendte asylansøgere, så skulle der komme rigtig mange asylansøgere til, før Danmark ville blive mere bebyrdet end andre, siger Anders Ladekarl.

Som det er i dag, er der ifølge ham ganske få lande i EU, der reelt tager imod langt de fleste flygtninge, nemlig Sverige, Tyskland og til en vis grad Danmark.

Derfor burde EU-landene forhandle en ny aftale på plads, der giver en mere fair fordeling, baseret eksempelvis på landenes areal, BNP eller arbejdsløshedsstatistik.

EU-landenes stats- og regeringschefer er torsdag indkaldt til et hastemøde for at forsøge at finde en løsning på de mange flygtninge, der de sidste uger er druknede i forsøget på at komme til Europa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip