Røde Kors: EU er på rette vej

- Et første vigtigt skridt til en sammenhængende europæisk flygtningepolitik.

Sådan betegner Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, den aftale som EU's stats- og regeringsledere er blevet enige om i forsøget på at få løst den omfattende flygtninge- og migrantkrise i Europa.

Aftalen omfatter blandt andet 7,5 milliarder kroner til hjælp i nærområderne via blandt andre FN og Verdensfødevareprogrammet samt oprettelsen af modtagecentre til de mange flygtninge og migranter.

- Det er alle de rigtige instrumenter, man er begyndt at tage fat på, siger Anders Ladekarl til Ritzau.

- Endelig er man begyndt at indse at alene grænsekontrol, alene hjælp i nærområdet, alene fordeling af flygtninge ikke løser udfordringerne, men at det er en kombination, der skal til.

Han afventer nu, om EU-landene formår at forvandle de mange intentioner til handling.

- De skal bevise, at de faktisk vil lave en fordeling af flygtningene, og at landene vil respektere fordelingen. De skal bevise, at de vil etablere centrene og få fordelt folk derfra. Og de skal bevise, at der bliver lavet en ordentlig plan for nærområderne.

- Så der er masser af arbejde for EU, siger han.

Han har selv for nylig besøgt de såkaldte nærområder i Jordan, hvor mere end 600.000 mennesker på flugt bor i telte og barakker.

Og han understreger, at der er behov for langt mere end end 7,5 milliarder kroner for at gøre en betydelig forskel.

- I Jordan er en tredjedel af alle elever i skolerne flygtninge. Det forringer kvaliteten ganske dramatisk, fordi der ikke er kommet flere lærere. Alle hospitaler og sundhedsinstitutioner er hårdt belastede af, at flygtningene fylder så meget, som de gør.

- Så at hjælpe samfundene med at håndtere flygtningesituationen samtidig med, at man sikrer, at de flygtninge, der er der, rent faktisk har nogle anstændige levevilkår, det vil for os være den ultimative indsats.

- Og det er ikke det, man når frem til med den milliard euro, der er givet her. Det er en god start, men det er langt fra tilstrækkeligt.

Den nye aftale indebærer blandt andet også etablering af modtagecentre for de mange flygtninge og migranter.

- Jeg håber, at centrene bliver steder, hvor man rent faktisk kan afgøre folks ret eller ikke ret til asyl og hvorfra man også kan sende folk tilbage til deres hjemlande.

Anders Ladekarl tør ikke spå om, hvorvidt aftalen får sat en bremse på strømmen af flygtninge og migranter til Europa.

- Men hvis man ikke begynder på de her tiltag og gradvis udvider dem, vil man opleve ukontrollerbare strømme af migranter og flygtninge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip