Røde Kors: Forsyningsfly kredser i timevis over Nepal

Millionerne tikker ind til nødhjælp i det jordskælvsramte Nepal. Men lige nu har forsyningerne meget svært ved at komme frem til landet.

- Det tog os seks timer at lande i går, der var 11 fly foran os - og det var før, de store transportfly begyndte at komme, siger generaldirektøren i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, der netop er ankommet til landet.

Han besigtiger lige nu det nødhjælpsarbejde, som Røde Kors forsøger at sætte i gang, og her har den meget lille lufthavn i Kathmandu vist sig at være et problem.

- Vi har transportfly, der står klar og venter, men som simpelthen ikke har fået landingstilladelse endnu, siger Anders Ladekarl.

Det er ikke kun luftvejene, der er problemet. Også vejene til de yderliggende områder, der har mest brug for hjælpen, er en stor hovedpine for nødhjælpsorganisationerne.

- Vi har sendt en større ekspedition af sted, men det er altså med firehjulstrækkere og til fods noget af vejen, siger Anders Ladekarl.

I alt har Dansk Røde Kors nu indsamlet 3,4 millioner kroner fra danskerne ud over de 3,8 millioner kroner, organisationen trækker fra puljen med Danida-midler.

De skal nu bruges til anden fase af nødhjælpsarbejdet, der handler om at give folk mad og tag over hovedet.

Også Folkekirkens Nødhjælp har haft succes med indsamlingen og har modtaget 1,5 millioner kroner fra danskerne.

De bruges lige nu på at hjælpe 900 familier i landsbyer udenfor Kathmandu, der har akut brug for hjælp.

Men ifølge Folkekirkens Nødhjælps udsendte, katastrofeleder Erik Johnson, så handler hjælpen ikke kun om at dele forsyninger ud.

- Vi skal sørge for, at vi starter med at genetablere deres normale liv så hurtigt som muligt, skriver han i beretning her til morgen og nævner blandt andet uddeling af kontanter som det næste skridt, så nepaleserne kan genopstarte økonomien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip