Røde Kors: Humanitær mission kræver enighed

Røde Kors er klar til at støtte humanitær mission i Østukraine, men det kræver, at alle parter indgår en aftale og garanterer for sikkerheden, skriver Reuters.

Sådan lyder udmeldingen, efter at Røde Kors mandag har holdt møder med repræsentanter fra de ukrainske og de russiske myndigheder om et russisk forslag om at yde hjælp til civilbefolkningen i det krigshærgede Østukraine.

Rusland meddelte tidligere mandag, at man vil sende en humanitær konvoj til det østlige Ukraine i samarbejde med Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC - og angiveligt er missionen "aftalt med Kijev".

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, understreger på Twitter, at Røde Kors ikke er med på en "ensidig russisk humanitær indsats" i Ukraine.

- Røde Kors vil ikke bruges i politisk spil i Ukraine - vi bistår med hjælp under forudsætning af ALLE parters accept, skriver Ladekarl på Twitter.

Den Internationale Røde Kors Komité meddeler mandag aften, at man har brug for yderligere detaljer om missionen fra de russiske myndigheder, og at begge parter skal garantere for sikkerheden for en eventuel mission, før den kan blive gennemført.

Samtidig kræver Røde Kors også "alle nødvendige detaljer angående hjælpen - inklusiv antallet og typen af udstyr samt krav til transport og opbevaring".

Organisationen understreger, at alle parter i konflikten er forpligtet til at muliggøre "uhindret hjælp" til de civile i Østukraine, som er fanget i kampene mellem prorussiske separatister og det ukrainske militær.

- Tusindvis af personer har hverken adgang til vand, elektricitet eller lægehjælp, lyder det fra Røde Kors.

Både Nato og EU har advaret om, at en russisk humanitær mission kan være et skalkeskjul for en egentlig militær mission.

Ifølge Ukraines præsident, Petro Porosjenko, bakker USA's præsident, Barack Obama, op om en fælles humanitær mission i Østukraine.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip