Røde partier beder privatskoler tage større socialt ansvar

Skrevet af admin

08/08/2016

Mest læste i dag

Akademikernes børn fylder mere og mere i privatskolerne og mindre i folkeskolen, og den skævvridning bekymrer flere oppositionspartier.

De beder skolerne påtage sig et større socialt ansvar - men vil ikke tage politiske instrumenter som taxameter eller regulering i brug.

- Først og fremmest skal man fortælle fri- og privatskolerne, at de skal tage et øget socialt ansvar. De skal have børn fra alle samfundslag, siger Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind.

- Man kan godt kigge på et taxametersystem. Men det handler om, at skolerne skal tage det her ansvar. Jeg har ofte møder med lederne for at opfordre dem til at tage et øget socialt ansvar.

Knap hver tredje akademikerbarn går i fri- eller privatskole i 8. klasse. Det er dobbelt så mange som børn af ufaglærte forældre, viser en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ifølge Politiken.

Den "sociale opsplitning" vækker også stor bekymring hos Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj.

- Det har stor betydning for både skolen og vores samfund, at vores børn mødes og har en fælles hverdag i skolen på tværs af sociale og etniske forskelle. Det er dette fællesskab, som den øgede privatisering af grundskolen sætter under et alvorligt pres.

- Hvis flugten fra folkeskolen og den sociale skævvridning skal stoppes, er der brug for en massiv økonomisk investering i folkeskolen, siger han i en pressemeddelelse.

Alternativets undervisningsordfører, Carolina Magdalene Maier, vil også sætte ind i folkeskolen og "genoprette dens renommé" for at gøre den til "det naturlige førstevalg".

Derudover stiller hun undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) en række spørgsmål for at få ministeren til at forholde sig til rapporten fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthisen, mener ikke, at det er afgørende, om eleverne går i folkeskolen eller på privatskole. Forældrene må vælge den skoleform, der passer bedst til deres børn, pointerer hun over for Politiken.

Antallet af elever, der vælger privatskoler, er steget med 29,3 procent siden 2007, skriver avisen. Hver femte 8. klasse-elev går nu på privatskole.

/ritzau/