Røde partier fraråder gratis legeonkler i børnehaverne

Frivillige voksne skal ikke sikre, at hverdagen i landets børnehaver hænger sammen.

Det mener både Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF.

Partierne er således stærkt kritiske over for et forslag fra børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) om hjælp fra frivillige i daginstitutionerne.

- Man kan bruge frivillige til nogle ting. Men det handler først og fremmest om at sikre, at man har et godt og lønnet personale, som kan varetage de opgaver, der er i en institution, siger Socialdemokraternes børne- og undervisningsordfører, Annette Lind.

Hun nævner oplæsning og fodbold som eksempler på aktiviteter, som ulønnede voksne eventuelt kan stå for. Men frivillig hjælp er en ustabil løsning, påpeger hun.

- Man kan jo ikke lægge ansvar over på frivillige, og man ved heller ikke, hvornår de er til stede, siger Annette Lind.

Hos Enhedslisten ser man et presserende behov for flere hænder, der kan tage sig af samfundets mindste. Men der er ingen tvivl om, at hjælpen skal være lønnet.

End ikke praktiske opgaver som at rydde bordene efter frokost skal udføres af frivillige.

- Det vil svække kvaliteten af det pædagogiske arbejde. Og det vil betyde, at opgaver, der i dag udføres af mennesker under overenskomstmæssige vilkår, nu skal udføres gratis af frivillige. Det er simpelthen ikke acceptabelt, siger børneordfører Jakob Sølvhøj.

- Praktiske opgaver kan ikke isoleres i en daginstitution. De er en integreret del af det pædagogiske arbejde og skal derfor udføres af det pædagogiske personale, siger han.

Enhedslisten efterspørger flere pædagoger. Partiet erkender, at kommunernes økonomi er presset. Netop derfor skal kommunerne tilføres flere penge fra regeringen, lyder det.

Samme opfattelse har SF.

- Det vigtige for daginstitutionerne lige nu er flere pædagoger – ikke frivillige. Børn har brug for nærvær fra voksne, de kender, og ikke fra frivillige, som kommer og går, siger SF's gruppeformand, Jacob Mark, i en skriftlig kommentar.

- I stedet bør regeringen droppe de besparelser, der er i kommunerne, og derudover også se på, hvordan vi kan øge frivilligheden på en hensigtsmæssig måde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip