Rødglødende telefoner i Allerød: Kommuner vil lave en "Allerød" for at inddrive gæld

Mens Skat lancerer kriseplaner, der skal rette op på problemerne med det omstridte system til at inddrive gæld, EFI, tager kommunerne nu selv affære for at få inddrevet gæld fra borgerne.

Flere kommuner overvejer en Allerød-løsning. Det skriver DR P4 København.

Allerød Kommune har pantefogeder, der inddriver så meget gæld som muligt, inden sagerne sendes videre til Skat. Derfor er kommunen ikke så hårdt ramt som andre kommuner, der i disse dage oplever stilstand i inddrivelsesprocessen.

Tidligere borgmester Erik Lund (K) var med til at etablere systemet i Allerød. Han oplever nu en voldsom interesse fra andre kommuner.

- Jeg snakker med nogle stort set hver dag. Og det er også medarbejdere, der ringer til mig og blandt andet spørger "hvad er det, I gør" og "hvad har det betydet for Allerød", siger Erik Lund til DR P4 København.

En af de kommuner, der frygter, at pengene siver ud af kommunekassen, mens Skat retter op på sit It-system, er Helsingør i Nordsjælland.

- Det er jo en skandale, at kommunerne ikke har fået inddrevet de penge, fordi Skats system ikke fungerer.

- Derfor har vi i Helsingør Kommune overvejet at gøre som Allerød og få nogle pantefogder, der kan hjælpe Skat med at inddrive pengene, siger Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), til DR P4 København.

Også i Greve Kommune i den sydlige del af hovedstadsområdet vil man tage sagen i egen hånd. At vente på Skat er ikke en mulighed, fordi gælden risikerer at blive forældet, lyder det fra borgmesteren.

- Vi mangler de penge. Vi kigger på de løsninger og muligheder, som andre kommuner finder inspiration i. Og noget af det Allerød gør i øjeblikket, kigger vi til.

- Det er spændende at se, hvad de får ud af det. Og vi overvejer selvfølgelig at gå samme vej, hvis det kan betale sig, siger Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve, til DR P4 København.

I Allerød Kommune er man glad for den øgede opmærksomhed. Her var pantefogedløsningen et aktivt valg, da Skat overtog inddrivelse af borgergæld.

- Vi er gode til at inddrive gæld, fordi vi går i gang tidligt og er tæt på vores borgere. Hvis der skulle være nogen, som vil se, hvad det er, vi gør, er de selvfølgelige velkommen til at komme forbi os, siger Jørgen Johansen (K), borgmester i Allerød, til DR P4 København.

/ritzau/

 

Dagens Gossip