Røg skader kæledyr: Katte slikker nikotin ind i kroppen

Skrevet af admin

30/12/2015

Mest læste i dag

Rygere får nu endnu et argument for at smide smøgerne i skraldespanden.

Et videnskabeligt studie fra Glasgow University viser, at tobaksrøg er sundhedsskadeligt for hunde, katte og andre kæledyr. Det skriver avisen The Scotsman.

Forskerne ved det skotske universitet påviser, at hunde og katte, der bliver udsat for røg og nikotin i deres ejeres boliger, har større risiko for at udvikle kræft, celleforandringer eller tage på i vægt end deres firbenede artsfæller, som lever i et røgfrit hjem.

Undersøgelsen taler sit eget tydelige sprog ifølge professor Clare Knottenbelt fra universitets veterinærinstitut.

- Vores resultater viser, at røg i hjemmet har en direkte indflydelse på kæledyr, siger hun til den skotske avis.

Især katte lider under at blive udsat for røg. Det dokumenteres af en sammenligning mellem 40 katte fra røgfri hjem og et tilsvarende antal, der lever i røgfyldte boliger.

Katte, hvis ejere er rygere, havde et stort indhold af nikotin i deres pels. Nikotinen bliver derefter optaget i kattenes krop, når de rengør sig selv ved at slikke deres pels.

Forskerne vil nu kigge nærmere på sammenhængen mellem passiv rygning og lymfekræft i katte.

- Vores arbejde har indtil videre vist, at katte tager betydelige mængder røg ind. Og det betyder stort set intet, hvis de har mulighed for at komme udenfor, siger Victoria Smith, dyrlæge på universitet i Glasgow.

I en separat undersøgelse undersøgte forskerne testikler fra 40 kastrerede hunde, hvoraf halvdelen kom fra rygerhjem. Antallet af hunde med celleskader var størst hos hunde, der udsættes for røg ifølge The Scotsman.

/ritzau/