Rohde: Lave boligpriser er et strukturelt problem

Selv om det går fremad, og huspriserne er steget med seks procent siden midten af 2012 - og ejerlejlighederne er steget med 14 procent i samme periode - har udviklingen på boligmarkedet været ulige fordelt på tværs af landet.

Men det er ikke et problem, som realkreditinstitutterne skal løse, siger direktør for Nationalbanken Lars Rohde på Realkreditforeningens årsmøde torsdag.

- Udviklingen synes at have en strukturel karakter. Og det er et problem, som hverken kan eller skal løses af det finansielle system, siger nationalbankdirektøren.

Han understreger, at dansk realkredit er bygget op om, at der er værdi bag de lån, der gives til boligejerne.

- Er der ejendomme, hvor værdien smuldrer fuldstændig, er der heller ikke længere grundlag for at give realkreditlån, siger Lars Rohde.

Siden 2008 er folk flyttet fra land til by. Det betyder, at boligpriserne i de store byer stiger, mens kurven går i den anden retning på landet.

- Overskuddet af boliger betyder, at nogle ejendomme står og forfalder og reelt er værdiløse, siger bankdirektøren.

Maler man med den brede økonomiske pensel, slår Lars Rohde dog fast, at det går fremad - ikke bare herhjemme, men også i det meste af Europa og i USA.

- Der er positive takter på arbejdsmarkedet med faldende ledighed, og antallet af beskæftigede er steget - især i den private sektor. Det private forbrug har dog endnu ikke løftet sig, selv om grundlaget er til stede, siger Lars Rohde.

Nationalbanken skønner, at væksten i bruttonationalproduktet bliver på 1,4 procent i år og 1,7 procent næste år.

- Skal den økonomiske vækst op på et højere niveau på holdbar måde, kræver det, at væksten i produktiviteten øges, siger Lars Rohde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip