Rohde: Rigdommen er steget nordmændene til hovedet

EU må indføre samlede sanktioner over for den norske fiskeindustri, hvis ikke Norge og EU snart bliver enige om fiskekvoterne for Nordsøen.

Det mener Jens Rohde, som er medlem af EU-Parlamentet for Venstre og koordinator i parlamentets industriudvalg.

- Det er på tide, at EU én gang for alle sætter en stopper for de ridefogedmanerer, som nordmændene bruger, skriver Jens Rohde i en skriftlig kommentar.

Han mener, at den norske rigdom synes at være steget nordmændene til hovedet.

Aftalen skulle for længst have været faldet på plads. Men Norge og EU kan ikke blive enige om årets kvoter for de fælles fiskebestande, og derfor har danske fiskere ikke adgang til at fiske i de norske farvande, som de plejer.

Norge sylter forhandlingerne med vilje, mener Jens Rohde.

- For hver dag der går, hvor den danske fiskeindustri ikke kan levere markedets efterspurgte fisk, fordi de må gå uden om norsk farvand, tiltager Norge sig en større del af det europæiske og danske marked, siger Jens Rohde tirsdag.

EU og Norge forhandlede i Bergen i sidste uge, men fredag gik parterne hver til sit uden en aftale.

- Det europæiske marked er større end det norske. Og hvis ikke vi har adgang til deres farvande, så må EU overveje, hvilke sanktioner vi kan indføre på den norske fiskeindustri, siger Jens Rohde.

Jens Rohde går tirsdag til både EU-Kommissionen og fødevareminister Dan Jørgensen (S) for at bede dem om at gøre nordmændene klart, at der bliver reageret, hvis de fortsætter med at spekulere i ikke at lande en aftale.

- Det kan ikke være rigtigt, at et land uden for EU skal trække det store fællesskab rundt i manegen til stor skade for mange tusinde arbejdspladser i dansk fiskeri, siger Rohde.

Ifølge EU-Kommissionen er forhandlingerne hovedsageligt gået i stå på grund af uenighed om makrelkvoterne, som bliver forhandlet separat mellem EU, Island, Norge og Færøerne.

Makrelstriden handler om, at Færøerne overfisker makrellen, hvilket ø-gruppen mener, den har ret til.

Det er uvist, hvornår fiskeriforhandlingerne mellem EU og Norge bliver genoptaget.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip