Rolex får medhold: Danskers kopiur skal tilintetgøres

Ifølge EU-Domstolen har mærker som blandt andet Rolex, Gucci og Prada ret til at få falske kopier af deres tasker eller ure destrueret, så snart de kommer ind på EU-jord. Her er de nemlig beskyttet af EU's regler om ophavsret.

Det ændrer ikke ved noget, at den falske vare er sendt fra for eksempel Kina, hvor reglerne ikke gælder.

Dét kan udledes af en dom fra EU-Domstolen, som blev offentliggjort torsdag på baggrund af et spørgsmål fra den danske Højesteret, som er i tvivl om, hvad den skal dømme i en sag om en dansker og hans kopi-Rolex.

Martin Blomqvist, som er bosat i Danmark, købte tilbage i 2010 et ur i en kinesisk engelsksproget internetbutik. Uret skulle være af mærket Rolex.

Men da uret landede i Danmark, blev det taget af toldmyndighederne, for uret er en kopi og dermed en krænkelse af Rolex' ophavsret på det originale ur.

Derfor vil Rolex have Blomqvists ur destrueret. Men det vil Blomqvist ikke give samtykke til. Han mener, at han har købt uret på lovlig vis.

Her bliver den danske Højesteret i tvivl om, hvad den skal dømme, og har derfor spurgt EU-Domstolen, hvordan de europæiske regler om ophavsret skal fortolkes i det her tilfælde.

Reglerne siger, at Rolex er i sin gode ret til at forbyde, at varen spredes til almenheden.

Men når varen kommer fra Kina, er den så omfattet af EU-reglerne? Beskyttes Rolex så af dem?

EU-Domstolen har afgjort, at en indehaver af en varemærkerettighed, som i dette tilfælde er Rolex, bliver beskyttet af EU-retten, så snart varen kommer ind i et af EU's medlemslande.

Også selvom det er købt via en internetbutik i et tredjeland - i dette tilfælde Kina.

Højesteret er nu forpligtet til at tage højde for EU-Domstolens afgørelse, og derfor vil det givetvis lede til, at uret destrueres.

/ritzau/

 

Dagens Gossip