Ros til Grækenland: Svære reformer betaler sig

Det lysner for Grækenland.

Men det ser fortsat ikke for godt ud, mener kreditvurderingsinstituttet Moody's, som fredag har løftet sin vurdering af græsk økonomi med to trin på sin skala.

Vurderingen af den hårdt prøvede græske økonomi ligger nu på niveauet Caa1 - en opjustering fra Caa3. Det nye kreditstempel ligger dog fortsat inden for spændet, der investeringsmæssigt betegnes som "junk".

Alligevel er opjusteringen et tegn på, at Grækenland er i bedre økonomisk gænge efter at have gennemført adskillige besparelser og reformer i løbet af de seneste år.

- Moody's mener, at Grækenlands finansielle udsigter er mere modstandsdygtige end tidligere på grund af gældsforbedringer, skriver instituttet.

Moody's regner med, at Grækenlands gældsbyrde rammer et højdepunkt på 179 procent af bruttonationalproduktet i år, men så langsomt begynder at falde, mens den generelle økonomi bedrer sig.

Grækenland ventes også at nå et mål om et primært budgetoverskud på 1,6 procent i år. Det mål er fastsat af långiverne fra Den Internationale Valutafond, Den Europæiske Centralbank og EU-Kommissionen, der er kendt som trojkaen.

- Regeringens fremskridt inden for den finansielle konsolidering under det økonomiske tilpasningsprogram understreger fremgangen i gældsudviklingen, skriver Moody's.

Grækenlands økonomi er fortsat med at skrumpe i år. I første kvartal faldt væksten 0,9 procent, men Moody's mener, det er bedre end frygtet og langt bedre end i 2013, hvor økonomien samlet faldt seks procent.

I år ventes økonomien at vokse med 0,4 procent for i 2015 at vokse yderligere 1,2 procent.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip