Ros til ny energi- og klimapost: Energi styrker klimaet

Energi og klima bliver lagt ind under én kommissær og ikke to som i den nuværende kommission, hvor Connie Hedegaard er klimakommissær og tyske Günther Oettinger er energikommissær.

Sammenlægningen af de to områder bliver modtaget med forsigtig optimisme fra Hanne Jersild - seniorrådgiver inden for klima og energi hos WWF Verdensnaturfonden.

- Vi tænker, at det kan være meget fornuftigt på den måde, at der jo er en tæt sammenhæng mellem bekæmpelsen af klimaforandringerne og omstillingen af energisektoren. Energi er i høj grad en meget væsentlig nøgle til at løse klimaudfordringerne, siger hun.

Hun mener, at risikoen kan være, at klimaet bliver glemt i sammenlægningen, men at det afhænger af den nye kommissær, og hvilken vej EU i det hele taget vælger i energispørgsmålet.

- Jeg tænker på, at man i Danmark har lagt klima og energi sammen, og det, mener vi, har været med til at styrke den danske klimapolitik. Det er samme forhåbning, man kan have i forhold til den europæiske, siger hun.

Vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge, mener, at Connie Hedegaard med sit arbejde har bevist, at klimakommissærposten har sin egen berettigelse. Men den nye sammenlægning vil alligevel have gang på jord.

- Det ser vi også fordele i, da de to indsatser i den grad spiller sammen, siger han.

Connie Hedegaard selv siger, at hun faktisk har argumenteret for i den nuværende kommission, at det ikke giver mening at tale om klima uden at tale om energi.

- Udfordringen bliver, at den nye kommissær både skal tage sig af Østeuropa med Rusland, Ukraine og Gazprom samtidig med de internationale klimaforhandlinger, siger hun.

Greenpeace er derimod bekymret og kalder det en nedprioritering af klimaområdet.

- Det er en sort dag for klimaet. Ikke alene skal den visionære klimakommissær Connie Hedegaard nu afløses af en kommissær med forbindelser til olieindustrien, Miguel Arias Cañete, men samtidig bliver jobbet lagt sammen med energiområdet.

- Det risikerer at blive en svækkelse af EU's klimaambitioner, siger politisk rådgiver hos Greenpeace, Jan Søndergaard

/ritzau/

 

Dagens Gossip