Roskilde Domkirkes helligste relikvie var en fejltagelse

Nationalmuseet ejer et mystisk kranie, som danske katolikker hidtil fejlagtigt har hyldet som martyrpaven Sankt Lucius' hoved. Men kraniet, som omkring år 1100 blev hentet til Roskilde fra Rom, tilhørte ikke Lucius, viser en undersøgelse.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

En norsk forsker gransker et kranie fra Akershus-fæstningen ved Oslo. Kraniet menes at tilhøre korsfarerkongen, Sigurd Jorsalfarer fra 1100-tallet. Men kraniet er ikke gammelt nok.

Indtil 1860'erne blev kraniet opbevaret i Kunstkammeret i København, før det kom til Norge. Sigurds hovedskal fik fejlagtigt samme inventarnummer som et andet gammelt kranie, der i middelalderen var det helligste katolske relikvie i Roskilde Domkirke.

På Nationalmuseet granskes dette kranie i en relikviebuste i den katolske domkirke Sankt Ansgar Kirke i København. Det viser, at kraniet hverken tilhører den norske kong Sigurd Jorsalfarer eller Sankt Lucius, der var pave i Rom fra år 253 til sin død året efter.

Den hovedskal, som skulle tilhøre Sankt Lucius, har tilhørt en anden. Ifølge den kulstof 14-datering, som er udført af Jan Heinemeier på Institut for Fysik på Aarhus Universitet, levede denne hovedskals ejer i år 340-431.

Gåden trækker tråde til Sankt Cecilie Kirken i bydelen Trastevere i Rom. Her ligger et hovedløst skelet i en gammel sarkofag.

- Det er en spændende historie, hvordan det er gået til siger direktør Per Kristian Madsen fra Nationalmuseet.

- Og historien pirrer jo nysgerrigheden efter at drage til Rom og se, om vi kan finde et skelet uden kranie - eller med et forkert kranie - som passer til vores kranie.

Nu overvejer Nationalmuseet - i tæt samarbejde med den katolske kirke - at finde ud af, hvis hovedskal det er, når den ikke tilhører Sankt Lucius.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip