Rumæner stjal efter politi-ordre - får ingen erstatning

12/04/2016 18:31

admin

Nyheder

Mest læste i dag

En rumænsk mand får ikke en krone i erstatning, selv om han sad varetægtsfængslet i lang tid i en særpræget sag, som endte med frifindelse.

Manden har erkendt, at han deltog i to store tyverier af entreprenørmaskiner i Skive og i Ulfborg.

Bagmanden viste sig at være det rumænske politi, som havde bedt ham om at gå i sving med den grove kriminalitet.

Netop fordi han var en såkaldt agent, der skulle infiltrere og afsløre et mafialignende netværk, besluttede først Retten i Holstebro og derefter Vestre Landsret at frifinde ham.

I efterspillet har hans forsvarer krævet erstatning for de 202 dage, han var indespærret. Men forleden har Statsadvokaten i Viborg sagt nej.

- Vi har afslået at yde erstatning under hensyn til egen skyld, siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Anklagemyndigheden mener altså, at manden selv var ude om den langvarige varetægtsfængsling. Når det er tilfældet, skal der ikke betales erstatning for uberettiget fængsling.

Kravet fra manden lød på cirka 160.000 kroner. Han har nu mulighed for at klage til Rigsadvokaten. Hvis det også her bliver et nej, så kan rumæneren indbringe sagen for retten.

I en lastvogn kørte han først til Scantruck i Skive og derefter til Nicolaisen & Larsen i Ulfborg for at stjæle maskiner.

De første tyveri af tre maskiner udførte han på egen hånd, har han fortalt. I det følgende kup, hvor udbyttet bestod af seks teleskoplæssere, deltog også en anden chauffør.

Det kom helt bag på de danske myndigheder, at den hemmelige agentaktion var sat i scene.

Rumænsk politi havde ikke fået tilladelse. Og aktionen er endvidere i strid med danske regler, har anklagere sagt.

- Det er en meget, meget speciel sag, har statsadvokat Jan Rechendorff udtalt.

Rigspolitiet har afvist at kommentere sagen - og vil således ikke svare på, om man har bedt rumænsk politi om at garantere, at den slags ikke sker igen.

Med til historien hører, at de tre maskiner fra tyveriet i Skive aldrig er kommet retur til Danmark på trods af, at der var tale om et tyveri, som rumænsk politi angiveligt styrede og overvågede.

/ritzau/