Rumænere boede tre år på altan: Vi var tilfredse

Et rumænsk ægtepar boede i tre år på en altan i Helsingør, mens de udførte rengøringsarbejde i næsten døgndrift for en beskeden løn på 3000 kroner om måneden.

Men de var tilfredse med forholdene.

Det siger den rumænske mand tirsdag ved Retten i Helsingør, hvor deres serbiske arbejdsgiverpar, som også husede de to rumænere, blandt andet er tiltalt for åger af særlig grov beskaffenhed.

- Vi sov på altanen. Vi havde et sted, vi kunne sove, og vi havde et lille bord. Vi var tilfredse med det, og det var ikke koldt om vinteren, siger manden via en tolk.

Lønnen på 3000 kroner tilfredsstillede dog ikke parret.

Efter en del af deres treårige periode i Helsingør forlangte de at få 700 kroner mere om måneden, hvilket det serbiske par efterkom. Lønnen blev udbetalt kontant.

Manden forklarer, at parret har gjort rent på både et museum, hospitaler, diverse institutioner og i private lejligheder under tiden i Danmark.

I løbet af den første tid i Danmark så en typisk arbejdsdag sådan ud:

I private lejligheder gjorde de rent fra klokken 6 om morgenen til klokken 18. Herefter var der en times pause, inden parret gjorde rent på tre skoler i tidsrummet 19 til 01.

I alt blev de to snydt for 850.000 kroner, vurderer politiet. I stedet havnede pengene i de tiltaltes private firmaer, der fungerede som underleverandører til rengøringsgiganten Forenede Service, lyder det.

Rumænerne kom i arbejde direkte efter ankomsten til Danmark i maj 2009.

- Vi ankom om eftermiddagen med bussen cirka klokken 14. Vi spiste noget, og så skulle vi på arbejde, siger manden, hvis kone afgiver vidneforklaring senere tirsdag.

Transporten til Danmark var betalt af det serbiske arbejdsgiverpar - en 43-årig kvinde og en 41-årig mand - men blev fratrukket rumænernes løn.

Tilstede i retslokalet er også den tiltalte 41-årige mand. Han og det formodede offer hilste anerkendende på hinanden, inden vidneforklaringen blev indledt.

Det serbiske par er desuden tiltalt for dokumentfalsk, skattesvig og socialt bedrageri.

/ritzau/

 

Dagens Gossip