Rumænere og polakker tager føringen i den danske jobfest

admin

425 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

Efter at finanskrisen stille og roligt har fået den kolde skulder af dansk økonomi, er der kommet flere og flere arbejdspladser.

Og vinderne af den jobfest er østeuropæere.

Det skriver Berlingske, der refererer til en helt ny analyse, som Nykredit har udarbejdet. Nykredit har set på de 52.350 nye job, der er kommet i den danske økonomi i perioden fra starten af 2013 og til udgangen af sidste år.

I den periode har omkring 35.000 udlændinge fået et arbejde i Danmark, og næsten en tredjedel er gået til enten rumænere eller polakker, skriver avisen.

Det er især i industrien og i rengøringsbranchen, at østeuropæerne er stærkt repræsenteret. Men virksomhederne kan være ligeglade med, om de ansatte er polske eller danske, så længe arbejdet bliver passet.

Det mener Mette Skaksen, der er branchedirektør i Dansk Industris (DI) serviceområde.

- For vores medlemsvirksomheder er det vigtigste jo, at de kan overholde de aftaler, som de har med deres kunder. Det vigtigste er, at de har en god og stabil arbejdskraft, der leverer en god indsats, siger hun til Ritzau.

Branchedirektøren understreger, at ansatte hos DI's medlemmer arbejder under overenskomstmæssige forhold.

Mette Skaksen mener dog alligevel, at det kan blive problematisk, hvis danske arbejdsløse ikke søger de job, der er.

- For samfundet er det bekymrende, at vi har arbejdskraft, der ikke er motiveret eller har en kvalifikation til at søge de ledige job, der er, siger hun.

Samme melding kommer fra Tore Stramer, der er chefanalytiker i Nykredit.

- Det er helt nærliggende, at de mange udlændinge er et tegn på, at nogle danske virksomheder har større appetit på udenlandsk arbejdskraft end dansk.

- Det kan være, fordi danskerne ikke har kompetencerne, men det kan også være, fordi der er en bestemt type job, der ikke er attraktive og derfor sværere at besætte med danske statsborgere, siger han til Berlingske.

/ritzau/