Rumænien går til præsidentvalg i korruptionens skygge

Rumæniens premierministrer, Victor Ponta, har sat kurs mod præsidentposten i den tidligere kommunistiske stat. Han har den måske i aften.

Rumænerne er i gang med anden og sidste runde af præsidentvalget, og den 42-årige socialdemokrat, som overvejende støttes af landbefolkningen, får ifølge meningsmålingerne 54-55 procent af stemmerne.

Opbakningen kommer, selv om kritikere frygter, at han vil rulle reformer tilbage. At korruptionssvøben vil fortsætte med Ponta som præsident.

Hans udfordrer er den 55-årige Klaus Iohannis. Konservativ og fra Rumæniens tysksprogede mindretal. For ham er det op ad bakke, men helt chanceløs er han nu ikke.

- Det vigtige i anden runde er at få folk til at stemme, siger Christian Ghinea fra Rumæniens Center for Europæisk Politik i Bukarest, Rumæniens hovedstad, til det franske nyhedsbureau AFP.

- Hvis vælgerne i de store byer mobiliseres, så har Iohannis en chance. Storbyerne har det med at støtte oppositionen, tilføjer hun.

Iohannis, som er borgmester i byen Sibiu, har centreret sin valgkamp om at bekæmpe korruption og økonomiske reformer.

Rumænien kom fri af kommunismen sammen med den øvrige østblok for 25 år siden, men det har været og er en hård tid for de 21 millioner rumænere.

Rumænien er optaget i EU, men efter Bulgarien er det EU's fattigste land.

Samtidig holder EU fortsat Rumænien under observation for korruption, og landet regnes ikke for modent og retskaffent nok til at være medlem af Schengen-samarbejdet om fri bevægelighed hen over grænserne.

Kritikere tvivler på, at en valgsejr til Ponta kan ændre på disse forhold. AFP fortæller om flere undersøgelser af korruption mod Victor Pontas allierede.

Præsidentens magtbeføjelser gælder blandt andet udenrigspolitik, forsvarspolitik og retsvæsnet.

Det tyske nyhedsbureau dpa skriver, at det er lige her, Pontas kritikere får næring til deres bekymring - kontrol med retsvæsnet. Der er frygt for, at han ruller juridiske reformer tilbage.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip