Rumænsk kunsttyv giver museum skylden

En rumænsk tyv beskylder et hollandsk museum for at have forsømt at passe ordentligt på de store malerier, som tyven har stjålet.

Tyveknægten hedder Radu Dogaru, og han har tilstået at have stjålet mesterværker af Gauguin, Monet og Picasso under et spektakulært tre minutter langt kunstkup på Kunsthal-museet i Rotterdam i oktober 2012.

Det var et kup, der forbløffede verden.

De hollandske myndigheder siger, at selv om malerierne var værdifulde, var de ikke udstyret med alarmer.

Malerierne er fortsat væk og muligvis gået til.

Dogarus forsvarer forsøger nu at inddrage museet i skyldspørgsmålet.

- Vi kan tydeligvis tale om forsømmelighed, der har haft store konsekvenser, siger forsvareren Catalin Dancu.

Han tilføjer, at hvis han ikke får svar på, hvem der har skylden for sikkerhedssvigtet, så vil han og den rumænske tyv overveje at indlede en retssag i Holland eller Rumænien.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at sådan en retssag skal lette presset på Dogaru, der står over for erstatningskrav fra forsikringsselskaber på 18 millioner euro, omkring 134 millioner kroner.

Hvis Kunsthal-museet kendes skyldig i forsømmelse, så må "det dele erstatningsbyrden", mener forsvarer Dancu.

Det frygtes, at malerierne er gået tabt for evigt.

Dogarus mor, der bor i den søvnige rumænske landsby Carcaliu, har sagt, at hun brændte malerierne i et forsøg på at fjerne bevismateriale mod sønnen.

Senere har hun trukket udsagnet tilbage, men eksperter fra Rumæniens Historiske Museum siger, at der er fundet aske i hendes kamin med spor af oliemalerier og søm fra rammer, der blev brugt forud for slutningen af det 19. århundrede.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip