Rumænsk præsidents bror fængslet i stor korruptionssag

En opsigtvækkende og speget rumænsk sag om millionbestikkelse har overtaget mediedagsordenen i det østeuropæiske EU-land i den senere tid.

Præsident Traian Basescus bror, Mircea Basescu, er fredag ifølge nyhedsbureauet dpa blevet varetægtsfængslet i 30 dage, mistænkt for at tage imod bestikkelse for at hjælpe med at holde en kriminel bagmand ude af fængsel.

Præsidenten afviser enhver involvering i sagen, der handler om en bestikkelse på 250.000 euro (omkring 1,8 millioner kroner). Sagen har fået premierminister Victor Ponta til at kræve, at præsidenten træder tilbage.

Mircea Basescu blev afhørt, efter at den mistænkte mafioso Florin Anghel indgav en klage mod ham, der lød på, at Basescu havde bestukket en dommer for at få løsladt Anghels far.

Topgangsteren Sandu Anghel, Florins far, er tidligere blevet idømt otte år og ni måneders fængsel for at stikke en nevø ihjel på en bar i 2011.

Florin Anghel har frigivet hemmelige optagelser til den rumænske tv-station Antena 3, som beskyldte præsidentens bror Mircea Basescu for at modtage kontanter fra Florin Anghel i et forsøg på at overtale dommeren til at give faderen en mildere straf med hjælp fra statsoverhovedet.

Optagelserne pegede hen imod, at præsident Basescu havde kendskab til sin brors handlinger.

Mircea Basescu selv nægter dog at have taget imod bestikkelse for at påvirke dommeren i 2011 og 2012.

- Den anklagede Mircea Basescu har modtaget 250.000 euro fra informanten (Florin Anghel, red.) til gengæld for løftet om, at han ville gribe ind overfor dommeren i sagen mod informantens far med det formål at opnå en kortere straf eller en løsladelse fra fængsel, meddeler statsadvokaten.

Den venstreorienterede regering under Victor Ponta opfordrer til, at præsident Basescu, der vandt embedet ved blandt andet at tale imod korruption, bør træde tilbage:

- Præsidentens afgang vil være en naturlig gestus for at fjerne ethvert pres på domstolene.

Det har præsident Basescu dog på det kraftigste afvist torsdag:

- Der er mistanke om, at jeg var involveret i sagen. Det er derfor, at jeg beder enhver politimand, anklager eller dommer, der var involveret i sagen mod Sandu Anghel, sige, hvorvidt der var nogen indgriben fra min side.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip