Rumrejsende er igen tilbage på Jorden efter 169 dage

To russiske kosmonauter og en amerikansk astronaut er vendt tilbage til Jorden, efter at de har tilbragt seks måneder om bord på Den Internationale Rumstation (ISS).

De tre rumrejsende vendte torsdag morgen tilbage til Kasakhstan i en Sojus-raket, efter at have brugt 169 dage med teknologi og forskning i rummet.

- Vi har udrettet meget. Vi har haft det virkeligt sjovt, sagde astronauten Steve Swanson i en tv-udsendelse fra den amerikanske rumadministration Nasa tidligere på ugen.

Swanson vendte hjem sammen med kosmonauterne Oleg Artemjev og Aleksander Skvortsov.

Ud over flere rumvandringer foretaget af de russiske kosmonauter har gruppen gennemført flere forskningseksperimenter og repareret udstyr på rumstationen.

Der er nu en russer, en amerikaner og en europæer tilbage på rumstationen. Tre nye besætningsmedlemmer, deriblandt den første russiske kvinde på ISS, skal ifølge planen rejse mod stationen den 25. september.

Under deres ophold, hvor de gennemførte 2700 kredsløb omkring Jorden, er der blevet sat en rekord med 82 timers forskning på en enkelt uge. Det skete i juli.

Nasa og den russiske rumfartsadministration Roscosmos har planer om at lade to personer opholde sig i rumlaboratoriet i et år i 2015.

Krisen mellem Rusland og Vesten har indtil videre ikke haft betydning for rumsamarbejdet. USA er eksempelvis helt afhængige af Rusland, der er det eneste land, som sender rumkapsler op til og ned fra rumstationen.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip