Rusland advarer USA mod at støtte Syriens oprørere

01/07/2014 00:03

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Rusland har mandag advaret USA mod at optrappe hjælpen til Syriens opposition. Argumentet er, at det kun vil styrke det kalifat, som Den Islamiske Stat Irak og Levanten (Isil) har erklæret i dele af Irak og Syrien.

Styret i Bagdad bad om international hjælp, mens det kæmpede for at begrænse den offensiv, som Isil havde indledt, og som havde løbet Mosul over ende tidligere i juni. Isil har også erobret områder i den nordlige og den østlige del af Syrien.

- Jihadisterne, de hellige krigere, har ikke blot udfordret deres konkurrerende ekstremistgrupper, gemt under islamistiske paroler, men også landene i den islamiske verden, siger det russiske udenrigsministerium i en erklæring.

Fem russiske Sukhoi Su-25 kampfly ankom til Bagdad sent lørdag, og ifølge Iraks stats-tv vil de blive brugt til at bekæmpe Isil. Washington udstationerer også militære rådgivere til at hjælpe Irak til at undgå en fornyet militær trussel.

Men i nabolandet Syrien, har Rusland og USA kastet deres magt bag rivaliserende styrker i det oprør, der begyndte i 2011. Her støtter Moskva den siddende præsident Bashar al-Assad, mens Washington står bag dem, der forsøger at vælte ham.

Det russiske ministerium finder det i en kritik direkte af USA mere end mærkeligt, at Kongressen og præsident Barack Obama har afsat 500 millioner dollar til at træne og udstyre "dem, som Det Hvide Hus betegner som 'moderate' enheder i den væbnede syriske opposition."

"I betragtning af den reelle situation på landjorden vil disse betydelige midler, hvis de afsættes, faktisk tjene til at styrke det terrorkalifat, som er udråbt af Isil, hedder det videre.

- På den måde, som terroristgrupper og ekstremistgrupper har sikret deres dominerende rolle blandt anti-statslige kræfter i Syrien, vil de bedste våben og de bedst forberedt krigere havne hos dem.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, forsvarede fredag præsident Obamas handling med, at den moderate syriske opposition spiller en central rolle i at bekæmpe Isil.

/ritzau/Reuters