Rusland anerkender Ukraines valg: Kan bidrage til fred

Valget i Ukraine kan bidrage til fred i den østlige del af landet, såfremt "nationalisterne" i parlamentet i Kijev ikke undergraver processen.

Sådan lyder budskabet fra Rusland efter søndagens valg, hvor de provestlige partier ser ud til at sejre stort.

- Vi venter stadig på det officielle resultat. Den information, der hidtil er kommet, har været ret forskellig. Men det står allerede klart, at valghandlingen er gyldig trods den temmelig barske og beskidte valgkamp, siger viceudenrigsminister Grigorij Karasinhan ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Han glæder sig over, at partierne, der støtter en fredelig løsning på den interne ukrainske krise, står til at få meget magt i parlamentet.

- Dette giver dem en ny chance for at vende tilbage til den aftale, der blev indgået i Minsk, siger viceudenrigsministeren med henvisning til en fredsaftale, der er indgået mellem styret i Kijev, den russiske regering og separatisterne i det østlige Ukraine.

- Men nationalisterne kan bevirke, at der bliver flere kampe i øst, fastslår ministeren samtidig.

Forholdet mellem Ukraine og Rusland har været iskoldt, siden Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj blev væltet fra magten i det, Moskva kalder et vestligt støttet kup.

Samtidig har Vesten vedholdende beskyldt russerne for at støtte separatisternes kamp mod Kijev.

Ikke desto mindre har den russiske præsident, Vladimir Putin, gradvist accepteret legitimiteten af sin ukrainske kollega, præsident Petro Porosjenko, der blev valgt i maj.

I kølvandet på søndagens valg har Porosjenko erklæret, at landets provestlige kurs nu må betegnes som værende indiskutabel.

De foreløbige optællinger fra valget viser, præsidentens blok, der består af Solidaritetspartiet samt Udar-partiet, står til at få 21,5 procent af stemmerne, mens premierminister Arsenij Jatsenjuk og hans parti, Folkefronten, sigter mod 21,6 procent.

/ritzau/dpa

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip