Rusland anklager estisk politimand for spionage

En estisk politimand er tiltalt for spionage ved en domstol i Moskva, og han risikerer 20 års fængsel, oplyser de russiske myndigheder torsdag.

- Eston Kohver blev tiltalt den 8. september for spionage, siger hans forsvarsadvokat, Nikolaj Polosov.

Regeringen i Estland er rasende over anklagen og beskylder russiske agenter for at have bortført ham på estisk jord.

Det er en alvorlig anklage, fordi den indebærer, at russiske sikkerhedsfolk er trængt ind i et Nato-land, mens spændingerne er voksende som følge af krisen i Ukraine.

Den russiske sikkerhedstjeneste FSB meddelte i sidste uge stik imod sædvane, at den havde anholdt Eston Kohver, mens han forsøgte at udføre efterretningsarbejde på den russiske side af de to landes fælles grænse.

Ifølge regeringen i Tallinn var begivenhedsforløbet ganske anderledes - at han blev overmandet af bevæbnede russiske agenter i et skovområde på den estiske side af grænsen, mens han var i gang med at efterforske grænsesmugling.

Den russiske ambassadør i Tallinn fik i sidste uge ordre til at møde op i det estiske udenrigsministerium for at forklare, hvad de "uidentificerede personer fra Rusland" foretog sig på estisk jord.

Tilbageholdelsen af Kohver kom to dage efter, at USA's præsident, Barack Obama, besøgte Estland og lovede, at Nato vil afvise ethvert russisk forsøg på at destabilisere de baltiske lande.

Ifølge FSB havde Kohver optageudstyr og 5000 euro på sig, da han blev tilbageholdt af russiske sikkerhedsfolk.

Hans forsvarsadvokat siger, at han under retssagen vil fastholde, at Kohver blev bortført fra Estland.

Russisk tv har bragt billeder fra retssalen. Her ser man Kohver blive ført ind af sikkerhedsfolk, der bærer sorte elefanthuer.

Estland har et stort russisktalende mindretal, og det har givet anledning til spekulationer om, at Rusland kan udnytte denne befolkningsgruppe til at destabilisere Estland efter samme model som i Ukraine.

/ritzau/AFP