Rusland benægter våbenhvile i Ukraine

Vladimir Putin har ikke indgået våbenhvile med Ukraine, for Rusland har ikke del i konflikten i Ukraine, siger den russiske præsidents talsmand.

Ifølge talsmanden, Dmitrij Peskov, er Rusland ikke er en konfliktpart i den igangværende krig i det østlige Ukraine.

Hvis Ukraines regering ønsker en våbenhvile, så må den tale med de prorussiske oprørere i den østlige del af landet, konstaterer han.

- Putin og Porosjenko diskuterede faktisk de skridt, som ville bidrage til en våbenhvile mellem militsen og de ukrainske styrker. Rusland kan ikke fysisk gå med til en våbenhvile, eftersom det ikke er part i konflikten, siger Peskov.

Kort forinden havde den ukrainske præsident, Petro Porosjenkos, kontor ellers bekræftet, at der er indgået en permanent våbenhvile i Donbass-regionen i det østlige Ukraine.

Putin og Porosjenko talte tidligere onsdag sammen i telefonen, og det var her, de to parter ifølge den ukrainske præsidents kontor blev enige om en våbenhvile.

Oprørerne i det østlige Ukraine siger, at der kun bliver fred, hvis de ukrainske soldater forlader "vores territorium".

Vicepremierministeren i selvbestaltede Donetsk Folkerepublik, Vladimir Antijufejev, kalder meldingen om en våbenhvile en provokation.

- En våbenhvile er altid godt, men vores hovedbetingelse står stadig fast - at trække de ukrainske styrker ud af vores territorium, siger han.

Porosjenko stod bag nyheden om en permanent våbenhvile, efter han havde talt med Putin.

- Samtalen resulterede i en aftale om en holdbar våbenhvile i Donbass. Der blev opnået en gensidig forståelse af skridt, som vil fremme etableringen af fred, skrev det ukrainske præsidentkontor i en kort erklæring.

EU har bebudet, at det fredag strammer sanktionerne mod Rusland, og de kommende dage vil situationen i Ukraine stå højt på dagsordenen på det Nato-topmøde, der holdes i Wales.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip