Rusland beskylder Norge for brud på folkeretten

Norge suger olie uden for eget territorium, lyder påstanden fra Rusland, som har budt den norske regering til dialog.

Men Norge har ikke besvaret invitationen fra ledelsen i Moskva.

Striden handler om norske planer for olieboringer i det nordlige Barentshavet tre steder på Svalbardsblokken, og det udløser protester i Rusland.

De tre områder blev i januar udbudt i en koncessionsrunde. Rusland mener, at stederne ligger uden for norsk råderet, og russerne beskylder i klar tale Norge for at bryde folkeretten, skriver avisen Klassekampen.

- Vi har tilbudt den norske side bilaterale konsultationer for at diskutere regulering af råolieaktiviteterne på Svalbards kontinentalsokkel. Men vi har ikke fået noget svar, siger presseattaché Andrej Kulikov ved Ruslands ambassade i Oslo.

Ruslands forståelse er, at de tre steder er omfattet af Svalbardtraktatens bestemmelser om, at alle lande har lige ret. Norske myndighederne mener, at blokkene ligger på norsk kontinentalsokkel.

Underdirektør i udenrigsministeriet i Norge, Kristin Enstad, fortæller, at regeringen har været i kontakt med andre landes myndigheder i sagen, men ikke med Rusland.

- Norges olieforvaltning hviler trygt på folkeretsligt grundlag, og den omtalte koncessionsrunde i Barentshavet giver ikke grundlag for protester, siger hun til Klassekampen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip