Rusland blokerer FN-fordømmelse af Syrien

Rusland har i FN's Sikkerhedsråd blokeret for et britisk udkast til en resolution, der fordømmer Syriens regering for angreb på byen Aleppo, siger diplomater.

Det var anden gang inden for en måned, at Rusland er gået imod et vestligt forsøg på at få fordømt de luftangreb, som præsident Bashar al-Assads regime foretager mod landets største by.

Angrebene har kostet hundredvis af menneskeliv siden den 15. december.

Nødhjælpsgrupper siger, at Scud-missiler og tønder fyldt med sprængstoffer og metalstykker er blevet kastet ned på skoler, markeder og hospitaler i Aleppo og har dræbt over 700 mennesker.

Briterne lod onsdag udkastet til resolutionen cirkulere i FN-hovedkvarteret og gav udtryk for chok og harme over regeringens angreb på civilbefolkningen.

Rusland modsatte sig resolutionen og insisterede på, at alle henvisninger til Aleppo skulle udelades, siger FN-diplomater.

Moskva er Assads vigtigste allierede, og Rusland har igen og igen brugt dets vetoret i Sikkerhedsrådet i forbindelse med Syrien. Tre resolutioner om Syrien, der var juridisk bindende, er blevet stoppet af russerne siden konfliktens begyndelse i marts 2011.

USA fremsatte i december en ikke-bindende erklæring om Aleppo, men Rusland blokerede den ved at kræve ændringer, som ville udvande og ændre udkastet så meget, at det ikke var til kende.

- Men Sikkerhedsrådet bør ikke være tavs på dette område, siger en vestlig diplomat om det nye forsøg, og det britiske udkast burde ikke være nogen overraskelse for nogen.

I udkastet udtrykte Sikkerhedsrådet "harme over den syriske regerings daglige luftangreb på byen Aleppo, hvor over 700 er blevet dræbt og 3000 er blevet såret siden den 15. december."

Angrebene kaldes "kyniske og systematiske" i deres mangel på respekt over for folkerettens forbud mod angreb på civile.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip