Rusland bøjer sig: OSCE-observatørmission til Ukraine

De 57 medlemslande i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) er fredag aften på et ekstraordinært møde blevet enige om at sende en observatørmission til Ukraine.

Det oplyser den amerikanske delegation ved OSCE-hovedkvarteret i Wien.

Det betyder, at også Rusland har stemt for at sende observatørerne af sted, selv om den russiske regering indtil fredag blokerede for en vedtagelse.

Mindst 100 observatører skal sendes af sted i første omgang, men med mulighed for at forsøge antallet til 500.

De skal på upartisk vis indsamle informationer om sikkerhedssituationen og beskyttelsen af mindretal i det kriseramte Ukraine.

Beslutningen, der blev truffet i Wien af de 57 landes repræsentanter, ses som et vigtigt skridt til at få nedtrappet krisen i Ukraine.

Den nye observatørmission skal som udgangspunkt operere i hele Ukraine, men foreløbig med Krim som en væsentlig undtagelse.

Onsdag tog et mindre dansk-ledet inspektionshold fra OSCE til det østlige Ukraine.

Tidligere på måneden forsøgte en større gruppe observatører fra OSCE, heriblandt to danskere, at nå ind på Krim for at følge den dramatiske udvikling, som har ført til en russisk magtovertagelse på den ukrainske halvø.

Men de blev stoppet af russiske soldater og pro-russiske militser, og de blev beskudt. Denne OSCE-mission sluttede søndag - samme dag, som et overvældende flertal af borgerne på Krim stemte for at løsrive sig fra Ukraine.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip