Rusland efter Østrig-sejr: Enden på Europa

Det faldt flere russiske politikere for brystet, at den skæggede østrigske drag Conchita Wurst lørdag aften vandt det internationale melodi grand prix, der blev afviklet på Refshaløen i København.

Den russiske vicepremierminister, Dmitrij Rogosin, røg straks efter showet på Twitter, hvor han skrev:

- Eurovision viser tilhængere af den europæiske integration deres europæiske fremtid: en skægget dame.

Den nationalistiske politiker Vladimir Sjirinovskij rasede også over den østrigske sejr.

- Der er ingen grænser for vores harme. Det er enden på Europa. Det er blevet vildt. De har ikke længere mænd eller kvinder. De har "det", siger Sjirinovskij, der er leder af det Liberale Demokratiske Parti, til det russiske stats-tv, Rossija-1.

- For 50 år siden besatte den sovjetiske hær Østrig. Vi begik en fejl ved at give dem deres frihed. Vi skulle være blevet.

Sjirinovskij sagde ifølge det franske nyhedsbureau AFP "50 år", altså i 1964, selv om han formentlig har hentydet til begivenhederne under Anden Verdenskrig 20 år tidligere.

Også blandt russiske kendisser vakte Conchita Wurst vrede. Den populære russiske hiphop-stjerne Timati skrev på sin Instagram-profil, at østrigerens sejr var et resultat af "en psykisk sygdom i det moderne samfund".

- Jeg vil ikke bryde mig om engang at skulle forklare mit barn, hvorfor to mænd kysser, eller hvorfor en kvinde går rundt med et farvet skæg, som om det er helt normalt.

Der var også enkelte russere, der var begejstrede for resultatet af sangkonkurrencen. Den flamboyante popstjerne Filipp Kirkorov, der var manden bag det russiske bidrag, mente endda, at Østrigs sejr burde få russerne til at genoverveje deres homofobi.

- Måske er dette en form for protest mod vores synspunkter i Rusland. Måske burde vi tænke os om. Måske skulle vi ikke have sådan en kategorisk attitude over for folk med anden seksuel orientering, siger Kirkirov til Rossija-1.

- På en måde er det sandsynligvis en udfordring til os fra Europa, men lad os respektere vinderen. Folk dømmer ikke en vinder.

De russiske tvillinger Tolmatjevij Sisters endte på syvendepladsen, og de blev mødt af store buhråb fra publikum i B&W Hallerne, hver gang de modtog point.

/ritzau/

 

Dagens Gossip