Rusland er parat til samarbejde om hjælp til Ukraine

Rusland vil fortsat yde humanitær hjælp til folk, der bor i de østlige ukrainske regioner Donetsk og Lugansk, og man er forberedt på at samarbejde med regeringen i Kijev og med International Røde Kors, men vil ikke acceptere hindringer, siger Ruslands FN-ambassadør.

- På dette område er vi parat til at samarbejde med både de ukrainske myndigheder og Den Internationale Røde Kors Komité, men vi vil ikke acceptere nogen forhindringer, uanset, hvad hyklerne siger, understreger Vitalij Tjurkin på et møde fredag i FN's Sikkerhedsråd.

Han siger, at tusindvis af mennesker, der er døde i borgerkrigen i det østlige Ukraine, har måttet betale prisen for den forsinkede gennemførelse af associeringsaftalen med EU. Tjurkin minder om de bestræbelser, som Moskva havde foretaget for at afværge en optrapning af krisen i Ukraine.

- Moskva opfordrede andre til at stoppe med at flænse Ukraine fra hinanden og for at standse med at stille landet over for et valg, hvor Ukraine enten skal knytte sig til EU og Vesten eller til Rusland, siger Vitalij Tjurkin.

Udsigten til en politisk løsning i Ukraine er ifølge den russiske FN-ambassadør ikke urealistisk efter, at aftalerne blev skrevet under i den hviderussiske hovedstad Minsk. Dertil kommer de aftaler, der er opnået mellem regeringen i Kijev og den sydøstlige del af landet.

- Den aftale blev opnået med hjælp fra Rusland og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, hvilket er forudsætningen for dens levedygtighed, understreger Tjurkin.

En kolonne på 227 russiske lastbiler med humanitær hjælp fra Moskva kørte i august uden de ukrainske myndigheders tilladelse over grænsen til den østlige del af landet i seks grupper for at aflevere fødevarer, drikkevand og generatorer til overvejende prorussiske folk i området.

/ritzau/Itar-Tass

 

Dagens Gossip