Rusland: EU-aftale vil få alvorlige konsekvenser

Ukraine har som en suveræn stat ret til at underskrive en handels- og associeringsaftale med EU, men det vil få alvorlige konsekvenser, siger præsident Vladimir Putins talsmand.

- Konsekvenserne af Ukraines og Moldovas underskrifter vil helt bestemt blive alvorlige, siger Ruslands viceudenrigsminister, Grigorij Karasin, til nyhedsbureauet Interfax, umiddelbart efter at Ukraines præsident, Petro Porosjenko, skrev under på den historiske aftale.

Han tilføjer samtidig, at det at underskrive et sådant alvorligt dokument selvfølgelig er enhver suveræn stats ret.

Med aftalen, som tidligere præsident Viktor Janukovitj afviste sidste efterår, tilnærmer Ukraine sig EU og markerer en distance til Moskva.

Janukovitjs afvisning af aftalen var det, der udløste voldsomme demonstrationer og førte til, at han blev afsat i februar.

Rusland har gentagne gange udtrykt sig negativt om Ukraines samarbejdsaftale med EU. I midten af juni fremsatte de russiske myndigheder trusler om handelsrestriktioner, hvis Ukraine underskrev en fuld aftale med EU.

Forud for EU-topmødet i Bruxelles kaldte Putins seniorrådgiver, Sergej Glasjev, præsident Porosjenko for nazist og hævdede, at samarbejdsaftalen med EU er ulovlig. Samarbejdsaftalen er også overordentlig upopulær i det russisk dominerede Østukraine.

Aftalerne om samarbejde med EU stiller krav om omfattende reformer. De betegnes af Petro Porosjenko som smertefulde, men overmodne.

- I løbet af de seneste måneder har Ukraine betalt den højest mulige pris for at realisere de europæiske drømme, lød det fra præsidenten, efter at han fredag havde underskrevet samarbejdsaftalen med EU.

- Det er en historisk dag og den vigtigste siden selvstændigheden. Aftalen er ikke alene økonomisk og politisk, men også symbol på tro og ukuelig vilje, tilføjede han.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip