Rusland: EU og USA forhindrer en løsning i Ukraine

Rusland anklager EU og USA for at have forhindret en fredelig løsning på konflikten i Ukraine ved at støtte dem, som stod bag "kuppet" i Kijev i februar.

Anklagen kommer samme dag, som Ukraines hær har iværksat en aktion mod byen Slavjansk i det østlige Ukraine, hvor prorussiske separatister har taget magten.

I en erklæring fra det russiske udenrigsministerium opfordres EU og USA til at opgive deres "destruktive" politik.

Ukraine anmodes om øjeblikkeligt at stoppe sin "straffeoperation" mod Slavjansk.

- Dette ville tillade en ægte nedtrapningsproces at gå i gang, hedder det.

Den ukrainske regering kom til magten i februar efter mere end to måneders store demonstrationer mod den prorussiske præsident, Viktor Janukovitj.

Anledningen til, at Janukovitj faldt, var, at han ikke ville støtte en samarbejdsaftale med EU, men i stedet søgte tættere forbindelser til Rusland.

Det russiske udenrigsministerium mener, at der venter en katastrofe.

- Som vi gentagne gange har advaret om, så er brugen af våben mod sit eget folk en forbrydelse og fører Ukraine mod katastrofen, lyder det.

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, ser udviklingen noget anderledes.

Hun mener, det er afgørende, at volden aftager, og at besættelserne af politistationer og offentlige bygninger ophører.

- Det er absolut vitalt, som jeg sagt til alle og enhver, at vi ser et fungerende Rada (Ukraines parlament) som værende det sted, hvor alle repræsentanter for Ukraine kan arbejde sammen, siger hun på et pressemøde.

I det østlige Ukraine er det for øjeblikket bevæbnede og uniformerede prorussiske militser, der med magt sætter deres vilje igennem med angreb på politistationer og lokale regeringsbygninger.

Tidligere på dagen omringende den ukrainske hær den østlige by Slavjansk, og prorussiske militser har svaret igen ved at skyde to helikoptere ned med to dræbte til følge.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip