Rusland forstår ikke ukrainske demonstranter

Den ukrainske regering var i sin gode ret til ikke at sætte en underskrift på den stort opslåede frihandelsaftale med EU, og derfor er det uforståeligt, hvorfor der demonstreres i gaderne i hovedstaden Kijev.

Det siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, på et pressemøde i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

- Jeg forstår ikke omfanget af de aggressive handlinger fra oppositionens side. Den udøvende magt brugte sin suveræne ret til at underskrive - eller ikke at underskrive - nogle dokumenter, siger han.

Lavrov har onsdag morgen holdt et af sine jævnlige møder med udenrigsministrene fra Natos medlemslande.

Selvom den anspændte situation i Ukraine, hvor titusindvis af demonstranter protesterer mod regeringen, officielt ikke er på dagsordenen, har det dog stjålet en del af opmærksomheden.

Allerede på et pressemøde med Norges statsminister, Erna Solberg, mandag blev Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen spurgt til rygter om, at russiske styrker skal være klar til at gå ind i Ukraine.

Fogh Rasmussen afviste blankt at kende til rygterne. Han sagde dog, at det i så fald ville være "klart i strid" med Ruslands internationale forpligtelser.

Men det er en torn i øjet på Rusland, der ikke kan se, hvorfor Nato overhovedet ønsker at blande sig.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor Natos generalsekretær svarer på spørgsmål om Ruslands mulighed for at sende tropper ind i Ukraine. Jeg kan ikke forstå, hvorfor der stilles spørgsmål.

- Det giver et forvrænget billede og sender et forkert signal, hvilket kan betyde misforståelser, siger Sergej Lavrov i Bruxelles.

Han langer også ud efter en fælles erklæring, som Natos udenrigsministre vedtog tirsdag, hvori de fordømmer politiets overdrevne magtanvendelse og opfordrer til fredelig dialog om reformer i Ukraine.

- Jeg forstår slet ikke, hvorfor Nato overhovedet vedtager den slags erklæringer, siger Sergej Lavrov.

Men det giver den danske forsvarsminister og vikarierende udenrigsminister, Nicolai Wammen (S), ikke meget for.

- Det er helt naturligt, at Nato-landene giver udtryk for, at man har en klar forventning om, at Ukraine respekterer forsamlings- og ytringsfrihed og ikke bruger vold mod fredelige demonstranter og journalister.

- Det var budskabet fra alle 28 Nato-lande til Ukraine. Og det er noget, vi fra dansk side bakker fuldt og helt op om, siger Nicolai Wammen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip