Rusland frataget stemmeret i Europarådet

Russiske parlamentarikere er blevet frataget deres stemmeret i Europarådet, efter at parlamentarikere har vedtaget en resolution mod den russiske delegation som følge af Moskvas annektering af Krimhalvøen.

- Den såkaldte folkeafstemning på Krim var forfatningsstridig. Det udfald og den ulovlige annektering af Krim foretaget af Rusland har ingen legal virkning og anerkendes ikke af Europarådet, hedder det i resolutionen vendt mod den russiske delegations 18 medlemmer.

Resolutionen, der blev vedtaget med et overvældende flertal, kom fra folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V).

- Rusland har med annekteringen af Krim, og den fortsatte destabilisering af det østlige Ukraine, overtrådt alle europæiske spilleregler, samt en lang række aftaler og traktater landet selv har underskrevet.

- Ruslands opførsel er uforenelig med europæiske værdier, derfor er fratagelse af stemmeretten kun første skridt. Opgiver Rusland ikke besættelsen af Krim, så må vi drøfte om Rusland helt skal smides ud af Europarådet, siger Michael Aastrup Jensen.

Det er kun anden gang at Europarådet vedtager så skarp en sanktion overfor et medlemsland. Sidste gang var i 2000, hvor Rusland ligeledes blevet frataget stemmeretten i Europarådet, dengang på grund af krigen i Tjetjenien.

Europarådet fordømmer i resolutionen Rusland for dets krænkelse af Ukraines territorium og tilbageviser de argumenter, som russerne har fremsat.

Europarådet arbejder for at fremme samarbejdet mellem de europæiske lande om menneskerettigheder og demokrati. Det omfatter mange stater, som ikke er med i EU.

Det samler parlamentarikere fra parlamenterne i de 47 medlemslande.

- Samlingen anerkender fuldt og helt de nye myndigheder i Kijev, hedder det i resolutionen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip