Rusland frigiver flere Greenpeace-aktivister

Yderligere fire besætningsmedlemmer fra Greenpeace-skibet Arctic Sunrise har tirsdag fået at vide ved domstolen i den russiske by Sankt Petersborg, at de vil blive løsladt mod kaution.

Greenpeace vil finansiere kautionen, der for hver af tre af besætningsmedlemmerne lyder på to millioner rubler (ca. 340.000 kr.), for Ana Paula Maciels fra Brasilien, David John Haussmann fra New Zealand og Miguel Hernan Perez Orsi fra Argentina.

Tirsdag eftermiddag kunne Greenpeace melde om endnu et besætningsmedlem, der er blevet løsladt mod kaution. Nemlig Tomasz Dziemianczuk fra Polen.

Vendingen i sagen begyndte mandag, da domstolen meldte, at tre russiske besætningsmedlemmer kunne blive løsladt mod kaution.

Samtidig fik det australske besætningsmedlem Collin Russell derimod forlænget sin varetægt frem til den 24. februar. Domstolen har ikke givet forklaring på de forskellige udfald.

Fra den internationale generalsekretær i miljøorganisationen, Kumi Naidoo, hedder det i en kommentar:

- Inden for de seneste to dage har vi fået gode og dårlige nyheder – men sagen er langt fra ovre.

- Vi kender stadig intet til vores venners forhold, når de bliver løsladt fra fængslet. Vi ved ikke, om de kommer i husarrest, eller om de overhovedet får lov til komme ud i det fri, siger han og tilføjer:

- Hvad vi med sikkerhed ved, er, at de stadig er anklaget og risikerer at skulle sidde flere år bag tremmer for en forbrydelse, de ikke har begået. Vi er fortsat forvirrede og knuste over, at vores kollega og ven, Collin, fik afvist sin løsladelse og sendt tilbage til fængslet i tre måneder mere.

Den danske styrmandselev Anne Mie Roer Jensen og andre aktivister ventes at få at vide ved høringer tirsdag og onsdag, hvorvidt de kan løslades mod kaution.

Både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den britiske premierminister, David Cameron, har udtrykt bekymring over behandlingen af aktivisterne og appelleret til Rusland om en fair proces.

/ritzau/

 

Dagens Gossip