Rusland har forslag til løsning af krise

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at Rusland har udarbejdet forslag, som kan bringe "situationen" i Ukraine tilbage i lovmæssige rammer på en måde, hvor der er taget hensyn til ukrainske interesser.

Forslagene er udarbejdet som modforslag til udspil fra USA.

- Vi har sammen med medlemmer af Ruslands Sikkerhedsråd forberedt vores modforslag, siger den russiske udenrigsminister på en tv-transmitteret pressekonference sammen med præsident Vladimir Putin.

Lavrov siger videre, at han har inviteret USA's udenrigsminister, John Kerry, til drøftelser i Moskva.

- Vi foreslog, at han kom i dag (mandag, red.), og vi var parate til at tage imod ham. Han var i første omgang indstillet på at komme, men han ringede lørdag og bad om at få mødet udsat, siger Lavrov.

Washington sendte fredag et dokument til Rusland med forslag til løsning af krisen.

- Det var et koncept, som vi ikke er helt enige i, da alle formuleringer taler om en konflikt mellem Rusland og Ukraine, ligesom der også var tale om at skulle acceptere fait accompli, siger Lavrov, som i tv-transmissionen talte til Putin.

Udtalelserne fra den russiske udenrigsminister kommer samtidig med rapporter om, at der blev affyret skudsalver på Krimhalvøen, da russiske soldater overtog en ukrainsk militærpost. Ingen kom noget til ved episoden, skriver Interfax med henvisning til udtalelser fra en unavngiven ukrainsk officer.

Pro-russiske styrker har overtaget kontrollen med Krim, og halvøens regionale regering har erklæret, at området skal være russisk. En stærkt omstridt folkeafstemning er planlagt på Krim den 16. marts.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip